ПРИРОДНИ ПРОДУКТИ ЗА ЗДРАВИ ЗЪБИ

zabi-bilki-produkti

ПРИРОДНИ ПРОДУКТИ ЗА ЗДРАВИ ЗЪБИ

Със сигурност знаем, че сладките неща могат да предизвикат кариес. Знаем ли обаче кои храни са полезни за зъбите и венците? Ето някои най-важни продукти, които най-ефикасно ще се погрижат за здравето на вашите зъби и красива усмивка.

 

1. МОРКОВ – Тъй като той трябва да бъде добре сдъвкан, се отделя много слюнка. Тя от своя страна неутрализират предизвикващите кариес бактерии. Заедно с това много добре се почистват между зъбните пространства и се масажират венците. Също подходящи за целта са целината, зелето и зелените ябълки.

 

2. Зелен чай – съдържа катехини/вторични фитовещества/, които умъртвяват раздуващите плака бактерии. Успоредно с това неутрализират микробите, които причиняват лош дъх.

 

3. СИРЕНЕ – Има малко въглехидрати, но много калций и фосфор. Това стимулира поддържането на здравословни стойности на рН в устата, регулира образуването на слюнка и предпазва от загуба на зъбен емайл.

 

4. КИВИ – Доставя особено големи количества витамин С. Това подсилва тъканата структура на венците и ги прави по-устойчиви на заболявания. Също подходящи за целта са цитрусовите и горските плодове, доматите, чушките. След яденето им е добре да се изплаква устата, защото силната плодова киселина може да предизвика ерозия по зъбния емайл.

 

5. ЛУК – Серните съединения / сулфидите/ са виновни за това, че при рязане на лук, ни се насълзяват очите. Те обаче спират бактериите, предизвикващи кариес.За целта най-полезен е суровият лук.

 

6. СУСАМ – Отличава се особено високо съдържание на калций – най-важният градивен материал, които прави зъбите по-здрави и устойчиви на атаки. Много калций се съдържа също така и в млякото и млечните продукти.

 

7. ШИТАКА Тази азиатска гъба съдържа лентинан /захаридна форма/ Тя пречи на устните бактерии да образуват зъбна плака, а също и да атакуват зъбите и венците.

 

8. ВОДА – Честото пиене на вода е най-добрият начин венците да са добре овлажнени. Тя има подобно на слюнката действие, като почиства налепите и отстраняване хранителните остатъци от междузъбните пространства.

 

9. МАГДАНОЗ – Съдържащите се в него ароматни вещества неутрализират лошия дъх  в устата.

 

10. ВАСАБИ – В тази японска морска ряпа се крият много горчични масла, които спират растежа на кариесните бактерии.