ЗА ЗДРАВА И КРАСИВА КОЖА

ЗА ЗДРАВА И КРАСИВА КОЖА

здрава кожаОбщоизвестна истина е, че безупречната кожа се дължи на комбинация от добри гени и правилни грижи. Но в много случаи първото не може да компенсира липсата на второто. Като резултат се появяват пъпки, белези, пигментация, запушване на пори, преждевременни бръчки и други проблеми.

Ето кое най-вече пречи на кожата ни да е здрава и красива:

 1. Изборът на неподходящи продукти – използването на кремове и почистващи продукти, които не са съобразени с типа кожа, е често срещана грешка. Много е важно да имате предвид следното – за мазната кожа са подходящи лосион за почистване със салицилова киселина и крем без омазняващи съставки; за чувствителна изберете почистващо средство и крем без аромати; за суха кожа ползвайте вода за почистване, която не е нужно да се отмива, и хидратиращ крем; за комбинираната са предназначени образуващите пяна почистващи продукти с отмиване и хидратиращите кремове с лека текстура.
 1. Пушенето – Ако все още не сте отказали цигарите, ето една сериозна причина да го направите – освен, че вредят на здравето, цигарите водят до поява на бръчки и петна по лицето. Проучвания са доказали, че всяко десетилетие пушене състарява допълнително кожата с 2,5 години.
 1. Пиенето на алкохола – Не е нужно да се отказвате от любимото си питие. Но ако не консумирате алкохол в умерени граници, кожата може да се отпусне преждевременно. Това се дължи на факта, че той повишава нивата на възпалителните агенти в организма.
 1. Пренебрегването на защитата на слънцето – Един от най-сигурните начини за предотвратяване на появата на бръчки, лунички и увисване на кожата е използването на слънцезащитен  продукт. Той трябва да е с висок фактор – поне 30, и да се използвса целогодишно. Когато прекарвате по дълго време на открито, го нанасяйте на всеки два часа.
 1. Използването на мръсна четка – Ако не почиствате четките си за грим редовно, рискувате да си докарате запушени пори и бактериални инфекции. Затова поне веднъж месечно ‘’къпете’’ четките с деликатен шампоан, изплаквайте ги добре и ги оставяйте   да изсъхнат напълно, преди да ги ползвате отново. По лесният начин за почистване е с помощта на антибактериални кърпички, но той не е толкова ефективен.
 1. Прекаленото ексфолиране – Ексфолирането е изключително важно за почистването на порите и отстраняването на мъртвите клетки от повърхността на кожата. Ако обаче се прави прекалено често или твърде грубо, може да засили омазняването. Оптималната честота на ексфолирането е 3 пъти седмично с деликатен продукт.
 1. Непочистването на грима вечер – Да си легнете с грима е едно от на-лошите неща, които можете да причините на кожата на лицето си, особено ако тя е предразположена към появата на акне. По време на сън температурата на тялото се повишава и това ускорява абсорбирането на всичко, което сте нанесли върху кожата. Резултата е поява на пъпки и черни точки.
 1. Консумирането на вредни храни – Редица изследвания, проведени от дерматолози, са показали, че хората, които се хранят предимно с пълнозърнести  и  богати на протеини продукти, имат далеч по-малко кожни проблеми от тези , наблягащи на въглехидратите. Установено е, че след спирането на бързи храни, чипс, снаксове и газирани безалкохолни напитки състоянието на кожата се подобрява значително само за няколко седмици.
 1. Недоспиването – Липсата на достатъчно сън води до стрес, които пък може да утежни кожните проблеми като акне и псориазис, твърдят дерматолози. Освен това по време на сън кожните клетки се възстановяват и този процес не бива да бъде прекъсван.В противен  случай тенът може да стане жълтеникав.
 1. Стискането на пъпки – Всеки път, когато се изкушите да го направите, си припомнете следното – стискането удължава живота на пъпката двойно. Дължи се на факта, че то вкарва бактерии по дълбоко в порите и така причинява възпаление и появата на белези и петна. Третирането на пъпките с най-агресивните продукти , с които разполагате също няма да помогне. Най-доброто решение е да ги мажете с крем или гел, съдържащ не повече от 2,5 бензол пероксид.