Витамин С и кожата

Витамин С и кожата

Витамин С и кожата

Витамините са от висока необходим за здравата и добре изглеждаща кожа. За Кожата най-важните витамини безспорно това са Витамин А, Витамини Д, Витамин Е и витамин В комплекс. Витамин Ц като общо имунно стимулиращ витамин е важен и за кожата.

Освен повишаване на защитните механизми на цялата кожа витамин С регулира и окислението на тъканите и обмяната на въглехидратите. А важността му за кожата идва от факта, че има противоалергично и противовъзпалително действие.

Не достатъчното количество на витамин С в кожата води до суха и грапава кожа, която изглежда бледа, а в чести случай се появяват и по тъмно пигментирани петна. Като цялостно за организма недостига на витамин Ц води до намаляване на съпротивителните и защитни сили на човека, което го прави предразположим към вирусни инфекции.

Източник на витамин С са различните видове плодове и зеленчуци. С най-високо съдържание на витамин Ц това са ягодите, лютите чушки, лимона, зелето, шипките и редица други. Витамините са от изключителна важност за цялостното укрепване на организма и добрия и приветлив външен вид на кожата, косата, ноктите.