Как правилно да се грижим за зъбите

Как правилно да се грижим за зъбите

Красивата усмивка зависи от здравите зъби и не на последно място бели зъби. През последните 20 години не е тайна, че грижата за устната хигиена при българите е сравнително ниска. Тревожни са фактите, че всеки 3 ученик има поне по един кариес. Ако искате да имате красива усмивка е важно да се грижите добре за вашите зъби. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат в грижата за устната хигиена.

Мийте зъбите си поне 2 пъти на ден
Най-добре е да миете зъбите си с паста за зъби поне два пъти на ден – сутрин след като сте отворили очите си и вечер преди да заспите. Четкането на зъбите с паста за зъби има важна роля в устната хигиена. С помощта на четката за зъби се „остъргват” голяма част от бактериите и останалата по зъбите храна. Подобрява се дъха.  Изключително модерни са в момента пастите за избелване на зъби, но внимавайте с тях те нарушават емайла и могат да ви направят предразположени към появата на кариес. Добре е да обърнете внимание на венците, ако кървят има специални пасти за зъби, които предпазват от парадонтит или облекчават симптомите.

Вода за уста
Водата за уста е друго средство за устната хигиена, което се използва рядко. Почистването на зъбите и пространството между тях понякога е много трудно или дори невъзможно за четките за зъби.  Тогава на помощ идва водата за уста. Тя освежава изключително добре дъха, но и спомага за отстраняването на над 70% от плаката по зъбите. Редовното използване на вода за уста води до трайно предотвратяване на образуването на зъбен камък.

При водата за уста отново има разнообразие. Ако имате проблем с венците ви препоръчваме да прочетете статията ни за вода за уста ЕЛУДРИЛ.

Конец за зъби
Това чудо на модерния свят е изключително слабо познато за нормалния българин, но на запад е част от хигиената култура. Конеца за зъби струва между 2 и 5лв. в зависимост от дебелина и дължина на нишката. Препоръчително е поне 2 пъти седмично да почистите зъбите си с конец. Ще ви разкрием тайна, конеца достига до всяка точка, до която другите средства за почистване на зъбите не могат!

Зъболекар
Едно от най-важните неща за да имате красиви зъби е редовното посещение на лекарите по дентална медицина. Те са вашите пътеводители по-пътя на добрата устна хигиена. Ако не сте посещавали зъболекар от години сега е времето да си резервирате час. Препоръчително е минимум веднъж годишно зъболекаря да прегледа вашите зъби, за да може да установи проблемите още в зародиш!