Старчески петна по кожата

Старчески петна по кожата

С течение на годините кожата на лицето ни губи сияния си вид. Забелязваме появата на бръчки, а след тях последвани от старчески петна. Старческите петна се наричат още слънчеви или чернодробни петна. Цветът на петната върху лицето на кожата може да бъдат различни, но най-често срещаните цветове на старчески петна са: кафяви, сиви или черни. Размера на петната също варира от няколко милиметра до 2-3 сантиметра в диаметър.

Старчески петна по тялото

Освен по лицето старчески петна се появяват и по други части на тялото. Много често петна се срещат и по шията, ръцете, раменете. По-рядко старчески петна се появяват в областта на гениталиите и бедрата.

Старчески петна и възраст

Обикновено първата поява на старчески петна се регистрира на възраст около 40-42 години, но от този случай има редица изключения и старчески петна могат да бъдат наблюдавани дори при жени на възраст над 25 години. Добре е да знаете, че след първата поява на старчески петна те няма да спрат да се появяват. Нужно е да предприемете мерки, за да защитите кожата на лицето си!

По правило нормалните старчески петна са безвредни, но представляват сериозен козметичен проблем, който не само ще ви накара да изглеждате значително по-стари, но и изглеждат неприятно за околните (напомнят ракови петна). Най-лесния начин да ограничите появата на старчески петна това е да се стараете максимално да избягвате продължителното излагане на директна слънчева светлина, добре е да използвате слънцезащитни кремове, които ще намалят негативното действие на слънцето върху вашата кожа.

Ако обаче вече имате излезли старчески петна борбата с тях не е лесно. Основно повечето жени на възраст над 40 години използват кремове за избелване на кожата. Тука е в сила максимата колкото по-скъп, толкова по-добър крем.

Да отида ли на лекар ?
Както вече споменахме старческите петна не са опасни. Въпреки това, добре е да потърсете консултация с вашия личен лекар. Той трябва да провери петната за: цвят, правилен или неправилен профил, честота на поява. Причината за този обстоен визуален преглед е че подобни петна могат дадат ранни симптоми на меланом (рак на кожата).

Ето няколко съвета:
– Ако петната по кожата имат неправилен профил се консултирайте с вашия лекар;
– Ако петната са релефни (ако има подувания) се консултирайте с вашия лекар
– Ако цветът на петната не е монотонен се консултирайте с вашия лекар
– Ако цветът на петната се променя се консултирайте с вашия лекар
– Ако имате други притеснения не се притеснявайте да се консултирате с вашия лекар!

Старчески петна