ЗАЩИТА СРЕЩУ СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ

изгарянеЛЯТОТО Е СЕЗОНЪТ С НАЙ-МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ

Идва лятото – прекрасно време за почивка, която не винаги носи само положителни преживявания. Високите температури започват, а това натоварва сърцето и кръвообращението. Обмяната на веществата се увеличава. Кожата страда от слънцето, а из въздуха се носят полени. Лятото е сред сезоните с най-много заболявания? Как да се предпазим от болестите, характерни за топлото време.

 

НИМА ГОРЕЩИНАТА Е ТОЛКОВА ВРЕДНА?

Слънцето е полезно, защото повишава кръвоснабдяването на кожата и стимулира имунната система. Светлината премахва депресиите и тялото ни изгражда повече витамин Д, който помага за здравината на костите, зъбите и косите. Това са положителни ефекти, но при повече от 15 минути на слънце, започват проблемите. Стремежът към бронзов загар изтощава и изгаря кожата. Тя се обелва и може да се стигне до поява на рак.

 

КАКВИ СА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ СЛЪНЧАСВАНЕТО?

Ако прекалите с прекомерното стоене на слънце, има опасност да изгорите, а кожата не прощава това. Дори да се възстанови бързо, заздравяването е измамно, защото увреждането се е отразило в дълбочина. Кожата там изтънява и при по нататъшни излагания на ултравиолетови лъчи може да придобие вид на смачкана хартия. Причинители на вредния ефект са УВ-лъчите от тип А. Те проникват под епидермиса и повреждат калогенните и еластиновите влакна. Тогава кожата старее. Най-опасни са УВ-лъчите от тип В, които проникват в тялото при прекомерно излагане на слънце. Те променят клетъчната структура на епидермиса и израждат клетките. Нарушава се тъканта, което води и до рак на кожата.

 

СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ВРЕДНИТЕ СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧЕНИЯ?

  1. Стойте повече на сянка. Там кожата също придобива бронзов загар.
  2. Използвайте в топлите месеци крем с висок защитен фактор, подходящ за вашата кожа. Посъветвайте се с дерматолог или козметик.
  3. Консумирайте богата на витамини храна, която да разтовари тялото от бремето на УВ-лъчите.
  4. Използвайте слънчеви очила. Стъклата им не трябва да са прекалено тъмни. Ако носите лещи, използвайте новите модели с ултравиолетова защита.
  5. Покривайте чувствителната кожа на главата с шапка или кърпа.
  6. Нанасяйте защитния крем 30 минути преди да се излагате на слънчеви лъчи. Втори слой не означава двойна по-добра защита.
  7. Ако се къпете, използвайте водоустойчив крем. Петдесет процента от вредните лъчи проникват на метър под водата.
  8. Между 11 и 16 часа избягвайте да стоите на слънце. По това време вредното излъчване е най-интензивно.
  9. При слънчеви бани не употребявайте грим, парфюм или дезодорант, които оставят пигментни петна.
  10. Ако приемате медикаменти, вижте страничните ефекти, свързани с повишено влияние на светлината.

 

КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ИЗГАРЯНЕ?

При тежките случаи имаме нужда от лекарска помощ. Лекото изгаряне облекчете по следния начин;

         Студените мокри компреси изтласкват кръвта от възпалените места. Смесете чаша мляко с четири чаши вода и наложете компресите от нискомаслено мляко. Те премахват зачервяванията и подуванията.

         Обелките от картофи и краставици снабдяват кожата с необходимата й влага.

         Студените компреси и бани с чаша оцет и пакетче бакпулвер във водата отпускат кожата. За да не изсъхне кожата след банята, леко я попийте и я оставете да изсъхне.

         Киселото мляко помага при възпаление и има болкоуспокояващ ефект. Нанесете го и го оставете да изсъхне.

 СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ