СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ ПОМОГНЕТЕ НА КОЖАТА

слънчево изгарянеСлънчевото изгаряне е кожна реакция в резултат на прекалено излагане на ултравиолетова радиация. За разлика от слънчевата светлина и топлина, които могат да бъдат усетени, ултравиолетовите лъчи са невидими, но не и безобидни – те могат да предизвикат трайни увреждания на кожата.

Ултравиолетовата радиация притежава голяма способност на проникване и достига до земната повърхност дори и през облаците. Затова и изгаряне в резултат на нея може да се развие само след няколко минутен престой на слънце, при това не само през летните месеци.

 

Слънчевото изгаряне е много разпространено оплакване. Сред най-рисковите групи са особено любителите на плажа, риболова, зимните спортове, градинската работа и всички хора, които стоят дълго време на открито, изложени на слънчевите лъчи. Освен слънцето, солариумите са също честа причина за изгаряния. Докато леките изгаряния могат да бъдат лекувани в домашна обстановка, тежките изискват полагането на определени професионални медицински грижи, за да се избегнат по-нататъшни усложнения.

 

Дългосрочните ефекти от продължителните и многократни слънчеви изгаряния включват преждевременно стареене на кожата и увеличен риск от кожен рак, включително меланома. Причинените кожни увреди обичайно са необратими. Ето защо предпазването от слънчево изгаряне е най-добрата стъпка.

 

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Първите стъпки при слънчево изгаряне са, естествено, прекратяване на контакта с лъчите, покриване на тялото. За облекчаване на настъпили оплаквания могат да се приемат аспирин или ибупрофен, които ще потиснат болезнеността, отточността, ще повлияят и на евентуален фебрилитет. Прилагането на хладни компреси с вода или мляко също има благоприятен ефект. Препоръчват се охладителни кремове, особено такива на базата на алое. От значение са бани с хладка вода, следвани от внимателно и добро подсушаване с мека кърпа. В никакъв случай кожата не трбва да се търка или бръсне. Ако имате мехури, те не трябва да се късат поради опасността от инфекция.

 

Високите температури, слънцето, самото изгаряне обуславят дехидратация, която може да се компенсира с достатъчен прием на течности.

 

В случай, че клиничната картина се влошава – болката и треската не се повлияват  от домашни способи, появяват се гадене, повръщане, диария, инфектиране на кожата, необходима е консилтация с лекар.

 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Превенцията остава на първо място в борбата с пораженията от слънчевото въздействие. Избягвайте контакт със слънцето между 10-16 часа, предпочитайте сянката. Плажните чадъри не спират ултравиолетовите лъчи. Мократа кожа изгаря по- лесно, включително и с мокри дрехи. Облеклото трябва да е сухо, по-плътно и да прикрива максимално тялото ни.

 

Употребявайте редовно слънцезащитни лосиони и масла, но имайте предвид, че надписите за 24-часова защита и водоустойчивост в повечето случаи са ненадеждни. Лосионите трябва да се нанасят многократно, тъй като при изпотяване и контакт с вода се отмиват. Слунчевите очила са подходящи, когато имат висок UV филтър.

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ