Слънцезащитни продукт - съвети

lyncezastitaАстрономическото лято вече е  на прага ни и курортите се пълнят с все повече зажаднели за море и слънце хора. Независимо къде сте избрали да прекарате отпуската си тази година, не бива да пренебрегвате правилата за събиране на здравословен естествен загар. Защото бронзовата кожа може да изглежда жизнена, атрактивна и да ви носи самочувствие още месеци напред, но само при едно условие – да бъдете разумни на плажа. Обратното означава проблем. Доказано е, че прекомерното излагане на слънце може да причини рак на кожата. Как? Ултравиолетовите лъчи увреждат ДНК молекулите в клетките, които ако не загинат или не бъдат изхвърлени от организма, могат да се превърнат в ракови клетки.

 

Зачервяване, болка , опъване на кожата? Това е сигурен признак, че сте прекалили със стоенето под палещите слънчеви лъчи. Научното обяснение за това състояние е, че когато откритите части на човешкото тяло са изложени на повече ултравиолетова светлина, отколкото меланинът в кожата може да абсорбира, тя изгаря. И обикновено твърде късно разбираме това – едва когато усетим болезнения дисконфорт. Причината за зачервяването на кожата ни е, че след като ултравиолетовите лъчи са увредили някои клетки, организмът ни изпраща голямо количество кръв към засегнатото място, за да компенсира вредата. Тоест научаваме, че има проблем, едва след като тялото ни вече е започнало само да се лекува.

 

Проблемът със слънчевото изгаряне и неприятните последици от него е толкова значим, че от няколко години насам в началото на всеки нов отпускарски сезон Европейската комисия обръща специално внимание на потребителите върху значението на подходящата козметика. Напомня ни да търсим продуктите, обозначени с въведената през 2007 г. по-ясна система за етикетиране на слънцезащитни мазила. На опаковките им задължително трябва да има информация за предпазване както от UVA, така и от  UVB –лъчите.

 

UVB– лъчите са част от слънчевото лъчение в спектъра 290 – 320 nm. Защитата от тези лъчи би трябвало да се измерва с помощта на разширения метод МЕД /минимална еритемна доза или количеството енергия, необходимо за предизвикване на зачервяване/.

 

Така измереният защитен фактор  /SPF/ изразява число, което показва колко по-дълго време можем да стоим на слънце след употреба на даден продукт, преди да се появи зачервяване на кожата. Минимално позволеният защитен фактор в препоръката на ЕК е SPF 6. Например – ако при изложен на слънце човек с чувствителна кожа се наблюдава зачервяване след 10 минути, то при използване на продукт със SPF6 зачервяването ще се появи след 60 минути.

 

UVA – лъчите са част от слънчевото лъчение в спектъра 320-400 нм. Защитата от него се измерва по метода PPD /метод за запазване на пигментацията/. Получената числена стийност трябва да достигне най-малко 1/3 от декларирания  SPF. Например ако продуктът има SPF 30 минималното PPD трябва да бъде 10 /30:3 = 10/.

 

Освен числения фактор /SPF/, върху опаковката на даден продукт трябва да е изписана с думи и съответната категория на слънцезащита:

– ниска защита – 6 /от 6 до 9,9/, 10 /от10- до 14/

– средна защита – 15 /от 15 до 19,9/, 20 /от 20 до 24,9/,  25 /от 25 до 29,9/

– висока защита – 30 /от 30 до 49,9/, 50 /от 50 до 59,9/

– много висока защита – 50 плюс /над 60/

 

Според приетите от Еврокомисията правила слънцезащитните продукти трябва да съдържат упътване за употреба, за да се осигури нанасянето на достатъчно количество от продукта върху кожата и постигане на декларираните резултати. Принципът е следният – мазилата трябва да се нанасят в количество, отговарящо на количеството, което се използва при тестовете, а именно 2 мг/кв.см. Тоест ако една чаена лъжичка поема приблизително 5 мл. Продукт, за тялото на средно възрастен човек са необходими 7 ч.л./около 35 мл./. Прилагането на половината от необходимото количество може да намали защитата с повече от 60%.

 

Друга важна преяпоръка на Европейската комисия е на етикета да не се посочват подвеждащи твърдения като ”100% защита от UV-лъчи” или ”повторно нанасяне на продукта не е необходимо при никакви обстоятелства.” Тъкмо обратното, в текстовете върху опаковката /листовката/ би трябвало да се включват предупреждения като – ”Не оставайте твърде дълго на слънце, дори и когато използвате продукт за защита”, ”Избягвайте прякото излагане на слънце на бебета и малки деца”. Ако попаднете на слънцезащитна козметика, която ви обещава чудеса, без да ви предупреждава за опасностите от жаркото слънце, по добре не я купувайте, съветват дерматолозите.

 

И още един съвет – преди да изберете слънцезащитна козметика, определете типа на вашата кожа. Съществуват 4 типа човешка кожа;

   – Тип 1 – препоръчан фактор SPF 50 плюс. Това са хора с много бледа кожа, със светли очи и червена коса. Почервеняват, не добиват тен и лесно изгарят. Времетраенето на естествената им защита е 5-10 минути.

   – Тип 2 – препоръчан фактор SPF 30-40-50. Това са хора със светла кожа, със светли или кафяви очи и руси коси. Почервеняват, рядко добиват тен и лесно изгарят. Времетраене на естествената им защита 10-20 минути.

   – Тип 3 – препоръчан фактор SPF 15-20-25. Това са хора с по-тъмна кожа, с тъмно руса или кафява коса. Добиват умерен тен, понякога изгарят. Времетраене на естествената им защита е 15-20 минути.

   – Тип 4 – препоръчан фактор SPF 2-5-10-12 . Това са хора със тъмна кожа, очи и коса. Лесно добиват тен, рядко изгарят. Времетраенето на естествената им защита е 20-30 минути.

 Слънцезащитни продукт