Слънчев тен - Рискове

slanchev tenБез слънчевата светлина не би имало живот на земята. Древните цивилизации обожествявали небесното светило, приписвали му чудодейни свойства. Лъчите му наистина са благодатни за здравето. Под въздействието им в епидермиса на кожата се образува жизненоважният витамин Д, възпрепятстващ рахита при децата и остеопорозата и артрозата при възрастните.

Недостигът му става причина за склероза, диабет, различни видове рак /на белите дробове, яйчниците, простатата/. Витамин Д е необходим и за работата на ендокринните органи и за мастната обмяна, поддържа имунитета, действа като антиоксидант. На слънчевия дефицит се дължи и т.нар. сезонно ефективно разстройство – една от формите на депресията, тъй като слънчевите лъчи стимулират производството на ендорфини.

 

И все пак в условията на съвременния живот голяма опасност за човешкото здраве се крие не толкова в недостига, колкото в излишъка от слънчево облъчване. Продължителното излагане на слънце без подходяща защита може да има лоши последствия. Доказана е връзката между високата слънчева радиация и злокачествените образования на кожата /според някои учени и на другите органи/, изострянето на  сърдечносъдовите заболявания, болестите на очите, преждевременното остаряване на кожата. 

 

От значение за хората са ултравиолетовите лъчи, които са три типа – А,В и С. Лъчите С се задържат в атмосферата и не достигат до нас. Лъчите В проникват в повърхностните слоеве на кожата и предизвикват златист загар, а ако прекалим – зачервяване и различни степени на изгаряне. Най-коварни са А, които са способни да достигат до дълбоките кожни слоеве и да нанасят щети – увреждат ДНК, нарушават съединителната тъкан, колагена и еластина, усилват кожните реакции /фототоксичност, слънчева алергия и др./.

 

Как да се сдобием с красив слънчев загар без рискове за здравето? Фармацевтичната и козметичната индустрия са разработили богата гама от защитни средства с  UVA , UVB филтри, както и универсални, поглъщащи лъчите от двата спектъра. Важно е да изберете подходящото за вашия тип кожа и да го използвате правилно.

 

В зависимост от способността си да произвежда защитен пигмент меланин кожата се дели на 4 фототипа – от светъл  клетски до тъмен южен. Към първия се отнасят хората със сини/зелени/ очи и руса/рижа/ коса. Средните два са междинни, а четвъртият включва тъмнокожи и тъмнооки с мургава кожа. На тази база се избира факторът за защита, обозначен върху опаковката. Първият тип кожа изисква средства с по-висок фактор на защита, последният с по нисък.

 

При маркировката на козметиката се използват обозначенията  UVA PF в следния диапазон – до 2,7 – ниска защита /непродължителна/,  от 2,8 до  5,4 – средна защита, от 5,5 до 8,1 – висока защита/дълготрайна/ и над 8,2 – свръхвисока защита.

 

Важна е интензивността на слънчевите лъчи. Предпазните средства се нанасят 10-15 минути преди излагането на слънце, за да има време да се задейства. Специално внимание трябва да се отделя на рисковите зони – нос, уши, брадичка, плещи.

 

Важна е и ”слънчевата география” – различната интензивност на лъчите на едно или друго място. Докато градският смог задържа  UV- лъчите, високо в планината атмосферният слой, способен да ги поглъща, е по нисък. Близо до водоем /море, басейн, реки/ интензивността на лъчението се увеличава с 10% заради отразяването им от водната повърхност. За пясъкът на плажа този показател е 10-15%. Това означава, че в градска среда факторът на защита може да е по нисък, а в останалите случаи трябва да бъде по висок. Компромисният ”градски” фактор е 15, за южните курорти трябва да бъде минимум 30, а за деца и хора с повишена чувствителност на кожата дори 50 и повече.

 

Помнете, че дори денят да не е слънчев, кожата е подложена на не по малко от 60-70% облъчване, тъй като  UV лъчите проникват през облаците. Единственото място на земята, където подобен проблем не съществува е Мъртво море. В тази уникална климатична зона на 412 м. под нивото на океана вредните слънчеви лъчи не достигат изобщо, филтрирани от наситените с изпарения атмосферни слоеве.

Слънчев тен