САЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА СРЕЩУ ПЪПКИ

akneСалициловата киселина принадлежи към  т.нар. ВНА киселини /бета-хидрокси киселини/ и е единствената от тази група, намерила приложение в козметиката. Това е много ситен бял прашец, който не се разтваря във вода. Салициловата киселина се разтваря в мазнини. Благодарение на това си качество, освен ексфолиращ ефект тя притежава и способността да преминава през мастния слой и да прониква дълбоко в кожата. Тази способност има огромно значение при лечение на акне. Силициловата киселина почиства кожата от замърсители, стяга порите и възпрепятства появата на пъпките.

 

 

ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩА? – Помадите ВНА киселини се препоръчват на хора с упорито акне по кожата или склонни към поява на пъпки. Козметиката със салицилова киселина, която има по-деликатно въздействие от популярните АХА киселини /алфа-хидроксикиселини/, може да се прилага при мазна, смесена или при суха със запушени пори  кожа. За да има ефект, добре е да обърнете внимание на концентрацията на  салициловата киселина в продукта.  Салициловата киселина ексфолира най-добре роговия слой на кожата, когато се прилага в концентрация 1-2%.

 

ПРИЛОЖЕНИЕ – Задачата на салициловата киселина, използвана в козметиката, е да регулира клетъчното обновяване на кожата, да премахва ненужния вече слой от епидермиса. Салициловата киселина действа противовъзпалително и антибактериално, ускорява процесите на заздравяване на пъпките и възпалените участъци. Притежава бактериостатични и противогъбични свойства, както и леко дезодориращ ефект. Салициловата киселина предотвратява образуването на нови възпалителни огнища или младежки пъпки.

 

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ – Хората със суха кожа не бива да използват козметика със салицилова киселина по дълго от половин година. След този период е необходимо да се направи най-малко тримесечна почивка. Ако имате смесена или мазна кожа, можете да използвате постоянно козметика със салицилова киселина. Освен на лицето  препаратите със салицилова киселина могат да се използват и там, където възниква проблем с пъпки, например деколтето, раменете и т.н. Салициловата киселина може да предизвика и алергични реакции. Продуктите със салицилова киселина не трябва да се употребяват от хора , чувствителни към салицила /например към аспирин/, както и от бременни и кърмещи жени. Много важно е през периода, в който използвате козметика със салицилова киселина, да не посещавате солариум и да не правите слънчеви бани. Задължително  е използването на мазила с висок слънцезащитен ефект.

 

КЪДЕ ДА ТЪРСИМ САЛИЦИЛОВАТА КИСЕЛИНА – Салициловата киселина най-често намира  приложение като съставка в душ геловете, в безалкохолните тоници, мицеларните води и почистващи пени за лице Използва се и като съставка в различни ексфолианти, в препаратите против изпотяване, както и в козметичните препарати против пърхут.