Разширени капиляри причина за поява

Разширени капиляри причина за поява

Един от най-сериозните козметични проблеми, който може да засегне красивото женско лице това са разширените капиляри. Добре е да знаете, че разширени капиляри се появяват при около 60% от жените. Капиляри по лицето могат да се появят и при мъжете, но процента на мъжете засегнати от капиляри разширение е значително по-малък.

Капиляри по лицето

Най-видими и сериозен проблем при жените това са разширените капиляри по лицето. Те приличат на тънки до 5мм дълги и около 4мм широки червени ивици. Най-често се появяват по носът и скулите, но разширени капиляри може да има по челото и брадичката на лицето.

Капиляри по краката

Друга област по-която се появяват разширени капиляри това са бедрата. Значително по-често се появяват капиляри по вътрешната страна на бедрото, където и кожата е значително по-нежна. За разлика от капилярите по лицето, тези които се намират по краката обикновено сформират капилярни мрежи, които с течение на времето стават все по-добре изразени.

Появата на разширените капиляри не е съпътствана от предварителни симптоми, както споменахме това не се приема за заболяване, а по-скоро за козметичен проблем. В масовите случай на разширени капиляри не се наблюдава болка или парене.

Причина за поява на разширение капиляри

В учебниците по медицина има изредени редица причини, които могат да доведат до появата на разширени капиляри. Основната причина за появата е генетична предразположеност. Към наследствената предразположеност обикновено се добавя и фактори като слънчеви изгаряния, химични агенти, физични дразнители също така от механични дразнения.

Лечение на разширени капиляри

Обикновено на лечение се подлагат капилярите които засягат лицето. Премахването на разширените капиляри трябва да се извършва само от добре обучени козметики или лекари дерматолози.

Една от най-старите процедури за премахване е тази с електрически ток. Този метод за премахване на капиляри все още се използва в по-малките населени места. След процедурата обикновено има лека локална болка, нужно е мястото с капилярите да бъде третирано с мазила след процедурата, а в някои случай дори може да остане лек белег.

Сравнително по-модерно лечение е това с лазер. При него ефекта се постига само след около 2-3 процедури, а премахването е трайно, няма болка или зачервявания. Единственото ограничение е използването на лазер при големина на капилярите от 4мм.

Капиляри