При акне как да се грижа за лицето

При акне как да се грижа за лицето

Грижа за лицето при акне
Един от най-сериозния проблем сред много от младежите това е акне по кожата. Младежките пъпки (акне) засягат около 70% от тийнейджърите на възраст от 13 до 21 години. При някои хора, особено при жените акне се наблюдава дори в зрели години. Една от основните причини за поява на акне това е хормоналния дисбаланс на организма.

Кога се появява акне

Обикновено нежеланите пъпки с бял връх се появяват в младежките години, когато има силен хормонален дисбаланс, обикновено проявата се засилва в периода на месечния цикъл, а при по-възрастни жени се наблюдава поява на акне по време на бременност и при настъпване на менопауза. Промяната в хормоните оказва влияние върху кожата, карат я да се омазнява допълнително, а проникналите в пората прашинки заедно с отделения допълнителен себум запушват порите и това води до появата на гнойни пъпки характерни за всяко акне.

Области на засягане от акне

Най-характерната зона в която се появява акне това е лицето. На него може да се отделят няколко зони в които интензивността на проява на младежките пъпки е значително по-силна. Такива зони са бузите, челото и брадичката. Рядко пъпки се появяват и по носът, за него е характерно предимно появата на т.нар. черни точки или комедони. Младежки пъпки се появяват и в други зони от човешкото тяло, обикновено при младите хора акне се появява по рамената и гърба.

Акне лечение

Един от най-сигурните начини за спасяване от досадното акне това е хормоналното лечение, то обаче е скъпо. В аптеките също се продават лосиони и кремове против акне, но най-важното правило за лечение и спасение от акне това е личната хигиена. Нужно е лицето да се мие поне 2 пъти на ден. Използвайте катранен сапун, той намалява количеството отделен себум и намалява омазняването на кожата.

Изключително важно е да се мие правилно лицето и да се почистват порите в дълбочина. За да отворите порите на лицето измийте го първоначално с топла вода, тя отпуска кожата и отваря порите на лицето след това втрийте сапуна в лицето с нежни кръговидни движения, а в края изплакнете лицето с хладка вода. По този начин порите се стесняват и се затруднява навлизането на прах и образуването на нови младежки пъпки.

За да се справите с акне е нужно да изградите и други навици, добре е винаги, когато се изпотите по челото да използвате мокри кърпичка за да го почистите.

Добре е да си правите пилинг на лицето поне веднъж месечно. Първите 1-2 пъти може кожата ви да бъде раздразнена и да ви се стори неприятно, но след това ще се уверите, че има страхотен почистващ ефект. Ако страдате от тежка или средна форма на акне тогава е добре пилинга на лицето да се извърши от професионален козметик, ако обаче формата на акне е лека може да използвате и домашен пилинг.

Акне