Перфектен кожен загар

slanchev-zagaПорция кайсии преди да легнеш на плажа гарантира бързо почерняване. Няколко сеанса в солариума подготвят кожата преди морето. След като вече си почернял, слънцето не може да ти навреди… Колко пъти сме чували подобни твърдения. Мнението на изследователи и учени обаче е доста по-различно и доказва, че по въпроса за почерняването циркулират много легенди и полуистини.

 

И ТАКА ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ:

ТЕНЪТ Е ПРИЗНАК ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ. НЕ! От медицинска гледна точка почерняването показва, че кожата е била изложена на силен стрес, предизвикан от ултравиолетовите лъчи / UVA, UVB/ на слънцето, на което тя е реагирала, произвеждайки меланин, защитен пигмент. Светлата кожа е индикатор за добро здраве. Почернялата кожа е била принудена да се защити. Тъмният тен има естетическо и социално значение, което няма нищо общо със здравето и науката.

 

ПОЧЕРНЯВАНЕТО ВСЕ ПАК ИМА ИЗВЕСТНИ ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕФЕКТИ. ЗАВИСИ! Умереното излагане на слънце има положителен ефект върху организма, особено на психологическо ниво – светлината /но не и интензивното излагане на слънчевите лъчи/ благоприятства освобождаването на серотонин, хормон, регулиращ жизнения тонус и настроението. Освен това слънцето е полезно за костите, защото спомага за фиксирането на витамин Д, необходим за поглъщането на калция /с превантивен ефект в случай на остеопороза, артроза, рахит/. Някои кожни заболявания /псориазис и акне/ се повлияват добре от ултравиолетовите лъчи. И накрая, високата температура има съдоразширяващ ефект и следователно спомага за по-доброто снабдяване на тъканите с кислород.

 

НЯКОИ ЧАСТИ НА ТЯЛОТО ТРЯБВА ВИНАГИ ДА СЕ ПАЗЯТ ОТ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ. ВЯРНО! Кожата на устните например е силно чувствителна, защото е лишена от два фактора, които предпазват от въздействието на слънчевите лъчи – меланин и рогов слой на кожата /поради което тя е по тънка/. Освен това устните са лишени и от мастни жлези и се изсушават по лесно. Силно уязвими са и зоните около очите и кожата на ръцете, която е 4 пъти по-тънка от тази на лицето.

 

ХРАНИ КАТО МОРКОВИ И КАИЙСИИ, КОИТО СЪДЪРЖАТ БЕТА КАРОТИН, УЛЕСНЯВАТ ПОЧЕРНЯВАНЕТО. НЕВЯРНО! Това е все едно като ядете спанак и марули, за да станете зелени. В действителност бета каротинът и каротиноидите притежават свойството да предпазват епителните клетки от изсушаване и дразнене. Което означава, че предпазват по-добре тъканите, но те не са в състояние да произведат нито една молекула меланин.. Затова дори да сте изяли няколко килограма моркови и каисии, няма да почернеете по бързо – този ефект е научно доказан.

 

ТЕНЪТ ПРЕДПАЗВА ОТ СЛЪНЦЕТО. НЕВЯРНО! Почернялата кожа гарантира предпазване, което съответства на най-ниския защитен фактор. Следователно трябва да продължите да се предпазвате.

 

СОЛАРИУМЪТ ПОДГОТВЯ КОЖАТА ЗА ПОЧЕРНЯВАНЕ. НЕВЯРНО! Много хора преди да отидат за първи път на плажа правят по няколко сеанса в солариума. Това е абсолютно излишно. В действителност тези сеанси допринасят единствено за остаряването на кожата, докато ефектът върху пигментирането й е временен – кожата наистина е почерняла, но това не ви защитава от вредните слънчеви лъчи.

Тен на кожата