НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ПРЕКАЛЕНОТО ОКОСМЯВАНЕ ПРИ ЖЕНИТЕ

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ПРЕКАЛЕНОТО ОКОСМЯВАНЕ ПРИ ЖЕНИТЕ

Хирзутимът е прекаленото  окосмяване /мъжки тип/ при жената. Дължи се на наднорменото съдържание на мъжки полови хормони в женския организъм.

Ако сте разтревожени от окосмяването по лицето и тялото, ако имате покачване на теглото /въпреки, че спазвате диета и се движите достатъчно/, ако имате нарушения в менструалния цикъл – задължително посетете гениколог. Тези симптоми / не са задължителни да се проявят всички заедно/ могат да съпровождат развитието на поликистоза на яйчниците и да бъдат предпоставка за появата на безплодие, заболяване на сърцето, захарен диабет. Потърсете съвет от специалист дори при наличието само на един от изброените симптоми.

Своевременно откритата симптоматика се отстранява успешно. Ако диагнозата поликистоза на яйчниците вече е установена, не забравяйте редовно да посещавате ендокринолог и да тествате концентрацията на захар в кръвта, за да избегнете развитието на захарен диабет и последващите усложнения. Вашият гинеколог ще ви препоръча препарати, които могат да намалят окосмяването и да нормализират състоянието на кожата. Паралелно с това можете да приемате и билкови отвари:

50 г. полски хвощ, 50 г. кисел трън. 100 г. мечо грозде, 50 г. семе от магданоз, 40 г. бяло поддъбиче, 40 г. плод хвойна се смесват добре. 2 с.л. от сместта се варят в 500 мл. вода 10 минути. Прецежда се и се изпива на равни часи.

50 г. живовлек, 50 г. шипка, 50 г. глухарче, 60 г. камшик, 60 г. лайка, 80 гр. мента, 80 г. черен оман се смесват добре. 2 с.л. от сместа се варят 3 минути в 500 мл. вода. Кисне 30 минути и се прецежда. Пие се 6 пъти по 1 винена чаша, 30 мин. преди ядене.

2 ч.л. настърган корен от хрян се залива с 500 мл. прясно мляко. Кисне 2 часа на студено. Разбива се много добре и се изпива наведнъж,. Лечението продължава 10 дни.