ПРИЧИНИ ЗА НЕЖЕЛАНО ОКОСМЯВАНЕ ПРИ ЖЕНИТЕ

ПРИЧИНИ ЗА НЕЖЕЛАНО ОКОСМЯВАНЕ ПРИ ЖЕНИТЕ

За съжаление при някои жени  се появява нежелано окосмяване. Разбира се за това има причини. Ще ви запознаем с някои от причините за това нежелано окосмяване.

Всяка жена освен женски има в  организма си  и мъжки хормони – андрогени, но те са  значително по малко. При зрели жени излишъкът от андрогени обикновено възниква при  нарушения в работата на надбъбречните жлези, яйчниците и главния мозък. При това понякога се нарушава цикълът, могат да се появят пъпки и фурункули, а в тежките случаи се развива безплодие. Появяването на окосмяване на лицето, гърдите, ниско по корема и бедрата е първият признак за нарушен хормонален баланс. И показват, че е време да се обърнете към ендокренолог. В повечето случаи  това състояние може да бъде нормализирано. Обикновено лекарите изписват на жената пак хормони, но вече други – женски, или хормони на главния мозък, или такива на надбъбречната жлеза.

Имайте предвид, че хормоналното лечение е продължително – месеци , дори години.

Понякога лекарите предписват на жените мъжки полови хормони като лекарство против маточни кръвоизлеви, мастопатия, рак на млечната жлеза. При прием на мъжки полови хормони растежът на косми по лицето и тялото се засилва – това е страничен ефект от наложилото се лечение.

Окосмяването над горната устна може да се появи и при бременните жени заради хормонална пренастройка. Особено това често се случва при брюнетките. Ако нямате други прояви заради повечето андрогени, няма нужда от никакво лечение. Но ако изведнъж се появят косми там, където по рано не е имало трябва веднага да посетите специалист.

Често при съвсем млади девойки в периода на съзряването им изведнъж започват усилено да растат косми. При някои заболявания на яйчниците, когато те изработват недостатъчно естрогени, се развива окосмяване от мъжки тип. Това предполага изследване на кръвта и урината, което  да  посочи нивото на мъжките полови хормони. В трудните за диагностика случаи може да се  наложи рентген, ултразвук и компютърна томография.