МАСКИ ЗА ЛИЦЕ С ТИКВА

МАСКИ ЗА ЛИЦЕ С ТИКВА

Тиквата е богата на витамини и минерали. Тя съдържа мощни  антиоксиданти – витамините С и Е, каротин /провитамин А/, чието количество надвишава това в морковите. Благодарение на оранжевия пигмент – каротина, кожата придобива приятен тен. Тиквата е богата на витамини от група В /В1, В2,РР/, отговорни за красотата на кожата, ноктите и косата. Тиквата съдържа и коктейл от минерали, сред които най-ценна е комбинацията от ниско съдържание на натрий и високо на калий, която премахва оттоците и подпухналостта на лицето. В семките има много белтъчни масла, линоленова, олеинова, палмитинова и стеаринова киселина, както и соли на цинка /за доброто състояние на косата/. В козметиката се използват пресния сок, меката част и тиквените семки. Процедурите имат избелващ, подхранващ и подмладяващ ефект. Препоръчваме ви да се разкрасите с тиквата – плода чудо!

МАСКИ ЗА ЛИЦЕ С ТИКВА ЗА СУХА КОЖА

 С ТИКВА И МАСЛО – Към  1 с.л. сварена в нляко тиква добавете 1 с.л. растително масло или сметана. Наложете сместта на лицето за 15 минути и измийте с топла вода.

С ТИКВА И ИЗВАРА  – Смесете 1 с.л. извара с 2 с.л. пресен тиквен сок. Нанесете  маската за 20 минути и изплакнете. Тази процедура е със силно хидратиращо действие.

С ТИКВА И СМЕТАНА – Сварете няколко резенчета тиква и малко сметана. Намачкайте плода и наложете кашата върху лицето на дебел слой. След 20 минути измийте с топла вода.

С ТИКВА И МЛЯКО – Варете в млякото няколко почистени резенчета тиква до гъста каша. Към 1 с.л. от нея добавете 1 жълтък, 1 ч.л. мед и малко мляко. Разстелете сместа върху лицето и след 15 минути изплакнете с топла вода

С ТИКВЕНА КАША – Сварена тиква намачкайте на каша. Наложете кашатана лицето и след 20 минути измийте. Курсът трябва да е от 10-15 процедури. Това е най-бързата витаминозна маска за лице.

МАСКИ ЗА ЛИЦЕ С ТИКВА ЗА СУХА КОЖА

С ТИКВА И БЕЛТЪК – Настържете на ренде сурова тиква и гребнете от нея 1 с.л. Добавете 1 яйчен белтък и разбийте с миксера. Кашата разстелете на лицето и шията. След 15 минути измийте с хладка вода.

С ТИКВА И БРАШНО – Прибавете към 1 с.л. настъргана тиква същото количество брашно и 1 ч.л. лимонов сок. Нанесете маската за 15 минути и измийте с хладка вода.

За почистване на мазна кожа е добре вместо лосион да използвате пресен тиквен сок.

МАСКИ ЗА ЛИЦЕ С ТИКВА ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА

С ТИКВА И ЖЪЛТЪК –Сварете малко парче тиква и гребнете от него 2-3 с.л.. Добавете 1 жълтък и 1 ч.л. мед. Нанесете топлата смес на лицето и след 10-15 измийте с хладка вода. Преди нанасянето на маската си направете горещ компрес за 2-3 минути. Тази процедура има подмладяващ ефект.

С ТИКВА И МЕД – Залейте 2 с.л. наситно нарязана тиква с малко вода и сложете съда на огъня да копне. В плучената смес добавете ½ ч.л. мед и разбъркайте. Изсипете маската върху марля и я сложете на лицето. Върху нея сложете затоплена хавлиена кърпа. След 20 минути измийте с хладка вода. Процедурата е срещу оттоци и подпухналост.

С ТИКВЕНИ СЕМКИ – Пуснете в блендера обелени семки и прибавете равно количество вряла вода. След 2 часа прецедете сместа и добавете мед в съотношение 2:1. С лосиона минавайте лицето си всеки ден.

Маски за лице с тикви