Лишеи по тялото

лишеи по тялото

Лишеи по тялото

Какво е лишеи по тялото

Нормалната и здрава кожа има един хомогенен цвят, който е еднакъв по цялото продължение на тялото.Здравата кожа е гладка, стегната но с достатъчно еластичност, когато обаче кожата бъде нападната от микроби, гъбички (те причиняват и т.нар лишеи по тялото) или някой вирус, кожата променя вида си и на места придобива необичайни пигментирани участъци, появяват се дребни люспици и като цяло кожата става груба не еластична и по-твърда от нормалното. Тези промени се причиняват най-често от наричаните от хората лишеи по тялото.

 

Видове лишеи по тялото

Под лишеи се разбират разнообразни промени по кожата на тялото. При младите хора преди пубертета или в началната му фаза се наблюдават петна по кожата с  различни форми и големина, които са покрити от дребни люспи с трицевидна форма. Люспите са по тъмни от кожата, а след тяхното обелване (излющване) остават по белезникави петна, които представляват козметичен проблем, защото не са естетически сходни с лицето на болния. Тези петна са израз на себорея, но при образуването на тези лишеи важно роля играят някои гъбички. Някои дерматолози изказват мнението, че спомагателен фактор за появата на лишеите е и липсата на витамини и особено на витамин А и Д.

Предразполагащ фактор за образуването на този вит лишеи по тялото е и не доброто изсушаване на кожата след банята особено на местата където е останало и  сапун.

 

Причини за появата на лишеи

Един от факторите за появата на лишеи по кожата това е атмосферния – вятър, дъжд, които предразполагат откритите части на тялото към появата на лишеи.

 

Истинските лишеи (микозите) се дължат на гъбички нападащи най-често космите. Най-често се засяга  окосмената част на главата, но може да се засегнат и космите по лицето и тялото. Появилия си лишей обикновено нараства с голяма скоро към периферията. Интензивността на заразяване на лишеите е висока поради което трябва да се вземат незабавни мерки. Този вид лишеи засягат най-вече малките деца и младежите преди пубертета. Този вид лишеи не представлява сериозен козметичен проблем.

 

Пъстроцветен лишей

Той засяга обикновено хората след пубертета в активна фаза. Той за разлика от предния вид лишеи се локализира по тялото на хората. Основни части от тялото които се засягат са раменете, гърба, корема по-рядко шията, но никога лицето. Тези лишеи се причиняват от гъбична инфекция разполагаща се в епидермиса на кожата. Петната, които образуват тези лишеи по тялото са с различен цвят, форма и големина. Тези лишеи са безобидни, не предизвикват болки, парене или сърбежи, но представляват неприятен козметичен недостатък. Разпространението на Пъстроцветния лишей се благоприятства най-вече от потенето на кожата.

 

Лечение на лишеи по тялото

Самата борба с лишеите е много трудна. Обикновено се препоръчва тя да започне рано на пролет. Препоръчителна бабина рецепта е намазването на засегнатите места с йодно – салицилов спирт в продължение на 15 дни, а след това тези лишеи се облъчват с UV-лъчи за да се избегне пъстроцветния свят на кожата (да се изравни тена). Друг начин е с лосион против пърхот като в продължение на 1 седмица всяка вечер след баня докато кожата е влажна лосиона да се намазва върху  гърба, корема, гърдите шията и ръцете. След първата седмица процедурата се повтаря още 2 седмици но през ден. Има и някои видове лишеи образуващи по твърди люспи за тяхното лечение е необходимо лекуване от дерматолог.