ЛЕТНИЯ ЗАГАР ПЛЮСОВЕТЕ И МИНУСИТЕ

tenНяма еднозначен отговор на въпроса дали са полезни или вредни слънчевите лъчи. Едни хора казват ”да”, защото те помагат в организма да се образува витамин Д и серотин. Други биха им възразили – ”Защо да не получаваме витамините по изкуствен път,”

БЕЗСПОРНИТЕ ПЛЮСОВЕ – Всеки козметик и специалист ще ви каже, че хелеотерапията /слънчевия загар/ е изключително полезна при обрив, псориазис, екзема, атопичен дерматит и невродерматит. Освен това бронзовият тен на кожата е много по приятен от белезникавата бледост през зимата.

 

СПОРНИТЕ МИНУСИ – ТЕ СА ПОВЕЧЕ :

СЛЪНЧЕВОТО ИЗГАРЯНЕ  – Човек иска колкото може по-бързо да получи загар, а излиза съвсем друго – заприличва на сварен рак, кожата е гореща и боли, човек не може да я докосне. Страданията при изгаряния са неизбежни, но все пак могат да се намалят. Ето как – на първо място поставяме кисело мляко, с което намазваме обгорелите повърхности. Биха могли да ви помогнат и сок от алое и лайкова настойка. Можете да изпиете хапче за понижаване на температурата, също и болкоуспокояващ препарат за намаляване на болката.

 

БЕНКИТЕ – Ако ги имате в повече, вие трябва да внимавате много през лятото, особено на морето или под лъчите на слънцето, където и да почивате. Никой не може да гарантира, че в един момент някоя от тях под влияние на силното слънчево излъчване няма да се превърне в раков тумор – меланом. Вземете строги мерки, ако бенката започне бързо да се увеличава, да се възпалява, да кърви, да променя цвета или формата си. Не губете никакво време, ако това се случи. Търсете специалист веднага. Но дори всичко да се окаже добре вие не злоупотребявайте със слънцето. 

 

ХЛОАЗМА – Това е чисто женски сюрприз. Под действието на ултразвуковите лъчи по кожата се появяват тъмни петна. Причината за тях са приемът на орални контрацептиви, наличието на глисти, чернодробни болести, а също и дезодорантите, които сте си пръскали преди лягане на плажа. Специфичен случай са хлоазмите по лицето – те са проблем на всички бременни жени. Ако не вземете мерки, пртънцата увеличават размерите си и могат да се слеят в едно голямо петно.