Как да се грижим за кожата според кръвната ни група

Как да се грижим за кожата според кръвната ни група

Как да се грижим за кожата според кръвната ни група
Хората не са еднакви, различават се по цвят на кожа, тип коса, телосложение, но се различават и по кръвните си групи. В най-общ смисъл има четири кръвни груп А, Б, АБ и 0 Кръвна група, специалистите поделят тези групи на няколко под групи, важно значение има и резос фактора, но за целите на нашата статия са нужни само основните кръвни групи.

Кръвните групи са от изключително важно значение за диетолозите, но от последни проучвания са важни и за правилната грижа за кожата и косата. Според изследвания е доказано, че хората с кръвна група А имат по-големи проблеми с акнето и бързото омазняване на кожата в сравнение с хората от 0 или Б кръвна група. Това определя и различните нужди при козметичната поддръжка на кожата.

Кръвна група А

Доказано е, че в България това е една от най-често срещаните кръвни групи. Жените от тази кръвна група в младежките години имат проблем с омазняването, а с напредването на годините порите стават по малки и затрудняват изпотяването и омазняването. Наблюдава се феномена “сухо лице”. Козметиците съветват дамите с кръвна група А да избягват преките слънчеви лъчи. Преди море или басейн е добре да имат поне 15 минути прекарани в солариума, за да бъде кожата на тялото им подготвена за слънчевите лъчи. Подходяща е натуралната козметика, а диетолозите съветват жените от кръвна група А да наблягат на зеленчуци, соя и пълнозърнести храни.

Кръвна група Б

В България притежателите на кръвна група Б са около 15%. Интересен е факта, че тази кръвна група се среща на изток (Виетнам, Япония, Китай) и колкото по на запад отиваме толкова по-рядко се среща в Германия притежателите на кръвна група Б са едва 10%, а при Северноамерикански индианци тази кръвна група липсва. Много характерно за жените с кръвна група Б е че имат тънка кожа, бледа и изключително чувствителна. През целия живот на жените кожата произвежда много себум, което прави кожата склонна към омазняване. За да се поддържа кожата е нужно да се наблегне на меките козметични продукти, да се избягва тежкия грим особено в чувствителните зони на лицето. За дамите с кръвна група Б диетолозите препоръчват консумацията на червено месо, млечни продукти, а добре е да се стремят и да намалят процента на мазнините в храната.

Кръвна група AБ

Интересното за тази кръвна група е че тя е най-рядко срещаната кръвна група в световен мащаб. Едва 3% от населеното на земята има тази кръвна група. В България около 8% от жените имат тази кръвна група. Според козметиците най-добрата маска за лице на жените от тази кръвна група е маската с яйчен белтък. Чешмяната вода е неблагоприятна за вашата кожа. А за да имате стегнато и еластично лице без бръчки по-дълго време е препоръчително да консумирате повече млечни продукти и пилешко месо.

Кръвна група 0

Според специалистите хората с тази кръвна група имат чувствителна кожа, но с добра издръжливост. Важното за хората с кръвна група 0 е да си осигурят качествен и пълноценен сън. Характерното за кожата на тази кръвна група е бързата загуба на колаген, а от тук и еластичност. За да опазите лицето си от отпусната и подпухнала кожа е добре да тренирате редовно мускулите на лицето. За жените от кръвна група 0 е дорбе да избягват консумацията на мазно месо, но е добре да се наблегне на риба (богата на омега 3 мазнини), пилешко месо (с висок белтъчен фактор). При излагане на преки слънчеви лъчи, задължително е да носите слънцезащитен крем, защото кожата ви е склонна към образуването на бенки.

Кръвните групи и кожата