ДА ПОДГОТВИМ КОЖАТА ЗА СЛЪНЦЕТО

slance-zastitaПекне ли слънце, то се знае – на мига захвърляме дрехите с дълги ръкави, зимните поли и панталони и се радваме с душа на топлите ласки. За да можем без проблеми да се наслаждаваме на предстоящото лято и да запазим здравия и добър вид на кожата си, е нужно да положим грижи. Знаем ли как да го направим и от какво има нужда точно нашата кожа?

 

Това е сезон, в който кожата е беззащитна и всяко излагане на слънце без предварително нанесен фотозащитен крем крие риск от изгаряне. Това важи за онези, които решат да се порадват на слънчевите лъчи на плажа или в планината. Тези, които са в града, трябва да полагат усилие преди всичко за предпазване на кожата от стареене. И двата вида грижи са наложителни, , през май, кожата не  притежава достатъчно от естествения защитен пигмент меланин, които се образува през летния сезон и я защитава от фототравмите и фотооблъчването

 

КАКВО ПРИЧИНЯВАТ НА КОЖАТА  UVA , UVB ЛЪЧИТЕ?

UVA  и UVB лъчите са отговорни за слънчевото изгаряне, а в дългосрочен план могат да причинят и рак на кожата. Тези два типа лъчи проникват дълбоко и предизвикват преждевременно стареене, бръчки и промени в ДНК. Чрез слънчезащитните кремове предпазваме кожата си именно от тях.

 

Преди обаче да предприемем каквото и да било, е важно да разберем към кой фототип принадлежи нашата кожа, за да  идентифицираме точно нуждите й.

 

Фототипът се определя от цвета на кожата – генетично заложеното съотношение между  червени и кафяви пигменти. Количеството тъмни пигменти обуславят естествената защита  на кожата от слънцето. Колкото по голямо е тяхното количество, толкова защитата е по висока.. Това обаче не означава, че хората с тъмна кожа не са застрашени от слънчево изгаряне или други кожни реакции. Познати са следните шест фототипа кожа:

 

1. Фототип – към него спадат албиносите. Те имат много бледа, почти прозрачна кожа. Изгарят лесно, тъи като не притежават защитния пигмент меланин. Предпазването с водоустойчиви кремове с най-висок фактор на защита при тях е абсолютно задължително.

 

2. Фототип – руса или червена коса, с лунички и светли очи . Хората от този тип са доста податливи на изгаряне и много трудно придобиват тен. Нужни са им продукти с много висока степен на защита/ SPF 40-50/

 

3. фототип – светла кожа, кестенява коса и кафеви или сини очи .  Кожата изгаря само при продължително излагане на слънцето и обикновено лесно добива загар . Нуждае се от средна степен на защита /SPF- 15-30/.Препоръчително е е да се стои на сянка в часовете от 11,00 до 15,00 когато слънцето е най-силно.

 

4. Фототип – матова кожа, тъмнокафява коса и кафяви очи. Кожата изгаря само ако е била изложена на слънце продължително. Нуждае се от средна степен на защита / SPF 15-30/.

 

5. фототип – тъмна кожа, черна коса и тъмни очи. Кожата изгаря само при прекомерно излагане на слънце и много лесно придобива загар. Нуждае се от ниска степен на защита /  SPF 6-15/.

 

6. фототип много тъмна кожа, черна коса и тъмнокафяви очи. Кожата изгаря само при свръх изгаряне на слънце и лесно добива загар. Нуждае се от ниска степен на защита / SPF – 2-6/

 

Добре е да се знае, че фототипът не е постоянна величина. Хората трябва да следят за всякакви промени и други кожни образувания и при необходимост незабавно да се консултират с личния си лекар.

 

СЪВЕТИ:

Нанесете защитния крем 20-30 , мин. преди излизане. Ако той не е водоустойчив, след 6 часа намажете отново. Това важи най-вече за хората, чиито професии са свързани с дълго излагане на слънце – вестникари, продавачи на открито, куриери.

Третирайте всички открити места със слънцезащитни кремове.

Не пропускайте ушите. Полагайте грижи и за тях, независимо дали сте с дълга или къса коса.

Пръскайте парфюм само в косата си, тъй като капката, която попада върху кожата, предизвиква пигментация при пряк слънчев контакт.

Бременните както и жените, които приемат противозачатъчни таблетки, трябва да използват продукти с висок фактор – над 40.

Не се сдобивайте с тен в солариума. Лъчите там са вредни и причиняват тежки травми на кожата.

Ако се случи да изгорите, използвайте препарати на основата на пантенолите.

Посещавайте дерматолога си поне два пъти годишно.

ДА ПОДГОТВИМ КОЖАТА ЗА СЛЪНЦЕТО