ДА СЪХРАНИМ МЛАДОСТТА НА КОЖАТА С ПОДХОДЯЩА ХРАНА

За да съхраним свежестта на кожата в зряла възраст, трябва да съчетаем козметиката с подходяща храна.

Кои храни гарантират младостта на кожата?

ВИТАМИНИ

Общоизвестно е, че без витамините е невъзможно да бъдем млади и свежи

Витамин С хидратира кожата, заздравява капилярите и активизира синтеза на калоген.

Заедно с витамин Е /съдържа се в авокадото, кивито/ неутрализира вредното влияние на свободните радикали. И по този начин се предотвратяват стареенето не само на кожата, но и на целия организъм.

Основен източник на витамин С са цитрусите, доматите, , лукът, зеленият грах. Калият , които те съдържат  подържа баланса на течностите в клетката и благодарение на него кожата изглежда свежа и красива. Богати едновременно на витамин С и Е са кивито и авокадото.

ЗЪРНЕНИ ПРОДУКТИ

Зърнените продукти са  богати на фибри полезни не само за стомашно-чревният тракт, но и за  сияйна кожа. Те съдържат големи количества витамини В2 и В3, благодарение на които кожата изглежда свежа. Избягвайте белия хляб и заложете на черния и пълнозърнест хляб. Зърната и пшеничният зародиш съдържат ценният елемент – селен – минерален антиоксидант. Наричат го минерала на ‘’красотата’’.

ПРОТЕИНИ

Кожата ни се нуждае от белтъчини и си ги набавя от храната. Ако не си ги набавим това се отразява на косата, ноктите и зъбите. Източници на белтъчини са рибата, яйцата, соята…Особено важна  за красотата е рибата, защото съдържа омега-3 и поне два пъти в седмицата трябва да се консумира. Ако не обичате риба заменете я с тиква, соя слънчогледово семе…

ПОЛЕЗНИТЕ МАЗНИНИ

В стремежа си да изглеждаме слаби се отказваме от всякакви мазнини. А това е голяма грешка. Полезните мазнини са необходими в процеса на хидратиране на кожата. Разбира се, че не бива да се прекалява с тях. Но задължително трябва да  хапваме орехи, мазни риби – тон, млечни продукти, авокадо…

ВОДА

Да не забравяме, че  нашият организъм се нуждае от поне 2 литра  вода на ден, за да се бори с токсините и да хидратира кожата.

Предлагаме ви маска за лице за подмладяване на кожата.

МАСКА  ЗА ЛИЦЕ

Разбиваме един белтък. Към него прибавяме по 1 ч.л. пшенично нишесте и мед. Разбъркваме добре и нанасяме на предварително измито лице. Стоим с маската  30  минути и се измиваме с хладка вода.

Маската почиства кожата и я снабдява с необходимите й вещества.

Кожа