КОИ ХРАНИ ЗАБАВЯТ СТАРЕЕНЕТО

stareeneПризнаците на стареене се изразяват не само с отпускането на кожата и с появата на бръчки по нея, а и със загуба на паметта, намаляване на функциите на мозъка и все по-голям риск от хронични заболявания /сърдечно-съдови, остеопороза, рак./ Сред факторите, които влияят неблагоприятно са стресът, хормоналният дисбаланс, ултравиолетовата светлина и отслабената и отслабената имунна система.

 

Много изследвания доказват пряката зависимост между здравословното хранене и профилактиката на свързаните с възрастта болест. Ако направите разумен избор за начина си на живот, можете да държите неприятните последствия под контрол, да се предпазите от редица заболявания и да накарате времето да тече по бавно за вас .

 

Най-добрата бариера срещу стареенето е редовната физическа активност, съчетана с пълноценна  почивка и диета, която включва здравословни храни и напитки.

 

Някои специалисти вярват, че фитонутриентите, мощни растителни вещества, които влизат в състава на някои храни и напитки, са ключът на дълголетието. Те принадлежат към семейството на антиоксидантите. Наричат ги чистачи на свободните радикали, защото неутрализират вредното действие на кислородните молекули и по този начин предпазват от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, остеопороза, болест на Алцхаймер. Трябва да се знае, че с напредване на възрастта човек става по-податлив на дългосрочните ефекти на оксидативния стрес – състояние на тялото, характеризиращо се с наличие на много свободни радикали.

 

Установено е, че някои храни притежават до 20 пъти по-голяма антиоксидантна мощност. Ето някои от тях, които са напълно достъпни за българската трапеза:

 

  1. ДИНЯ – Този нискокалоричен плод може да се консумира и под формата на сок, в който са смлени и семките. Динята съдържа витамини А,В, С а семената – селен, ценни мазнини, цинк и витамин Е. Всички те отлагат стареенето, като се борят със свободните радикали.
  2. ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ – Къпините, боровинките и касисът  съдържат флавоноиди – мощни антиоксиданти, които предпазват организма от щетите, причинени от свободните радикали и стареенето.
  3. ЯДКИ – Повечето разновидности на ядки са добър източник на минерали, особено орехите. Въпреки, че са висококалорични, орехите са богати на калий, магнезий, желязо, цинк, мед и селен. Добавянето на ядки към салати и десерти може да подобри функционирането на храносмилателната и имунната система и да контролира нивата на холестерола. Внимание – гранясалите ядки съдържат много свободни радикали.
  4. СОЯ – Това растение помага за поддържане на нивата на естроген, основния женски полов хормон. То може да облекчи най-тежкият симптом в менопаузата – горещите вълни. Соята предпазва от остеопороза, сърдечни заболявания.
  5. КРЪСТОЦВЕТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ – Семейството на кръстоцветни зеленчуци включва зеле, карфиол, броколи, ряпа, брюкселско зеле, кресон – всички те помагат в борбата с токсините. Опитайте се да консумирате от тези зеленчуци най-малко 115 г. дневно – яжте ги леко сварени, за да останат непокътнати важните ензими в тях.
  6. ЧЕСЪН – Склидка чесън на ден пази от рак на дебелото черво. Изследвания показват, че луковичният зеленчук намалява нивото на холестерола и подпомага разреждането на кръвта по-ефективно, отколкото аспирина. Това от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания.
  7. ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ И ОРИЗ – Комплексните въглехидрати доставят необходимото количество енергия за цял ден, затова трябва да са основната част от вашия хранителен план. Препоръчват се изделия от пълнозърнесто брашно /високо съдържание на фибри и желязо/, както и кафяв ориз /богат на витамини и фибри/.
  8. ДЖИНДЖИФИЛ – Коренът на растението е полезен за храносмилателната и кръвоносната система. Джинджифилът облекчава ревматичните страдания.

 

За да сте здрави пийте достатъчно вода /поне по 8 чаши дневно. Тя извежда токсините от тялото. Не чакайте да ожаднеете, тъй като с  възрастта това усещане намалява. Приемайте и други течности – плодови и зеленчукови сокове, обезмаслено и нискомаслено мляко, чайове.