Какво уврежда кожата през зимата?

кожа през зиматаЗимата е много  стресов период за кожата.

Зимното слънце, студът и вятърът увреждат и изсушават кожата.

Всеки е усещал неприятната и понякога смразяваща сила на вятъра, зачервения нос, напуканите ръце и устни. Не винаги си  даваме сметка, че продължителното излагане на  студ и острото зимно слънце, особено в планините може да има сериозни последствия за кожата.

 

Здравата и правилно функционираща кожа предпазва роговият пласт и намиращия се на неговата повърхност хидролипиден слой. Тази естествена бариера се състои от липиден слой и междуклетъчна спойка, съставена от липиди, серамиди и съставки на естествения овлажняващ фактор. Нейната задача е да предпазва от вредното въздействие на външните фактори/като вятър и студ/, да предотвратява загубата на вода и да осигурява на кожата мекота и еластичност.

 

За съжаление през зимата хидролипидния слой т.е. цялата защитна бариера често е увредена заради което не може правилно да изпълнява своите защитни функции. В резултат на това състоянието на кожата се влошава.

 

През зимата защитния слой на кожата се уврежда най-вече от ниските температури.

 

Кожата се уврежда също и от сухия и топъл въздух в помещенията, както и от големите температурни разлики.

 

При ниските температури кръвоносните съдове в кожата се свиват, докато в топла среда се разширяват. Такива чести промени могат да доведат до увреждане на кръвоносните съдове и появата на т.нар. паячета. Кожата старее по бързо.

Всяка кожа, независимо от вида й, през зимата изисква специална грижа.

 

Подхранващите и защитни кремове през зимата трябва да са по гъсти и да съдържат повече подхранващи съставки, за да подпомагат защитните функции на кожата и да я предпазват от действието на вятъра, студа и дехидратиращите фактори.

 

Идеалният защитен крем за зимата е този, които осигурява необходимите ненаситени мастни киселини и други липиди на кожата, подсилвайки защитната бариера на епидермиса, запълва недостига на подхранващи вещества и възстановява липидния слой на кожата – успокоява раздразнението.

Кожа през зимата