Изгаряне по кожата - първа помощ

Изгаряне по кожата - първа помощ

Лятото е сезон, през който всички се радваме на топлото слънце и искаме да получим перфектният шоколадов загар. В целта ни, да получим по-бързо желания тен, излагаме кожата си на прекомерно излагане на UV Лъчи и въпреки, че сме използвали слънце защитни кремове, кожата ни изгаря, а това води до болки, зачервяване и не на последно място падане на кожата (белене на кожата).

Изгарянето на кожата е опасно

Кожното изгаряне от слънцето освен болка, може да доведе до сериозни козметични и здравословни проблеми.

Малко хора се замислят, но една от причините да се появят бенки по кожата е именно изгарянето на кожата от слънцето, освен бенки при изгаряне може да се появят нежелани петна по кожата, които след това изчезват бавно. Не на последно място в резултат на изтъняването на озоновия слой на атмосфера, до нас достигат все повече от опасните слънчеви лъчи, които водят до образуването на рак на кожата.

От козметична гледна точка, изгорялата кожа изсъхва, след това започва да се бели, а с отпадналата кожа, желанието ни за красив тен изчезва. Раздразнената червена кожа е чувствителна и създава дискомфорт при носене на дрехи, спане в леглото и прочие.

Първа помощ при изгаряне

Ако след приятния ден на плажа установите, че сте изгорели е нужно веднага след първата баня да започнете третиране на кожата със лосиони след слънце. Те омекотяват и овлажняват кожата. Част от съвременните препрати за след слънце съдържа и пантенол, който намалява болката от изгаряне на кожата. Ако нямате под ръка продукти за след слънце, може да хидратирате кожата с тоалетно мляко, ако съвсем нямате нищо погледнете хладилника, традиционното българско кисело мляко може да се окаже вашия спасител, нанесете тънък слой от него върху кожата.

Сериозни слънчеви изгаряния

Ако наистина сте прекалили със слънцето, а кожата е толкова червена, а при допир ви боли е добре да посетите аптеката. Всички медицински продукти с пантелно ще облекчат състоянието ви, но имайте в предвид, че зачервената кожа ще се обели.

Не забравяйте, че най-добрия начин да се предпазите от изгаряне е като използвате подходящи слънце защитни кремове/лосиони/сперйове с фактор, който отговаря на тена на вашата кожа!

Изгаряне от слънце