Храни за здрави нокти

Храни за здрави нокти

Продължителната употреба на лaк води до появата на жълти петна, липсата на правилно хранене може да доведе до напукване на ноктите, появата на мехури въздух по кокетната пластинка (бели петна по ноктите). А съчетанието между тези няколко фактора може да направи вашите нокти податливи на различни гъбички инфекции, които със сигурност са нежелани, както от жените така и от мъжете.

За да имате здрави и красиви нокти един от водещите фактори това е правилното хранене с витамини и минерали. Нека да ви помогнем и да ви ориентираме, кой витамин с какво помага на вашите нокти.

По-здрави нокти с Витамин Б6

Витамините от група Б са изключително важни витамини, за цялостното здраве на организма. В частност витамин Б6 има важна роля в синтеза на белтъци и при недостига му ноктите губят своята еластичност стават лесно чупливи. Храните, които са богати на витамин Б6 са: риба и пилешко месо, черен дроб, банани и различни видове водорасли най-вече кафявите.

По-бърз растеж на ноктите с Биотин

Този витамин е отново от групата на витамините Б комплекс. Той е водорастворим и взема важна роля растежа на ноктите. Оптималното количество биотин ще ви помогне не само да ви ръстът ноктите по-бързо, но ще спомогне и за по-бързия растеж на косата и здравата кожа. Биотина е познат още като витамин H. Витамин H се съдържа във високи количества във бананите, яйцата, черния дроб, филето от риба.

За срещу чупливи нокти – Цинк

Може би сте забелязали, че този минерал се рекламира широко във всички формули за красиви и здрави нокти, за по-бързия им растеж и здравина. Това не е случайно цинкът играе изключително важна роля в организма ни и недостига му е предпоставка за тежки увреждания най-вече в съединителната тъкан и белтъчните структури. Цинка спомага за формирането на правилната структура на съединителната тъкан и спомага за по-лесното усвояване на протеините в храносмилателната система. За да си набавите цинк, редовно консумирайте телешко и телешки дроб, прясно или кисело мляко, морски храни, кашу, сусам, тиквени семки.

Белтъци за правилна структура на ноктите

Един от известните факти на всяка жена това е че ноктите са изградени от веществото кератин. То е съставено изцяло от протеин. За образуването на кератин са отговорни 18 аминокиселини. За да имаме пълноценна структура на нокътя и здравина са необходими разнообразни източници на протеин, които да осигурят тези 18 аминокиселини. Част от тези аминокиселини се водят като незаменими и човек не може да ги синтезира сам, а ги приема с храната. Това е и причината жените с много строги диети или гладуване да имат проблем с ноктите и косата. За да си осигурите пълноценен източник на протеини добре е да редувате консумацията на  риба,  яйца, месо и млечни продукти и храни с растителен произход зърнени храни, бобови продукти и различни видове плодове.

Храни за здрави нокти