ХРАНИ НИ ПАЗЯТ ОТ СЛЪНЦЕТО

ХРАНИ НИ ПАЗЯТ ОТ СЛЪНЦЕТО

Колкото по близо сме до асртономическото лято, толкова по-често ни се налага да се защитаваме от силни слънчеви лъчи. Грешка обаче е да си мислим, че това става само външно чрез подходяща козметика. Напротив , успешната слънцезащита може да е и вътрешна – с употреба на определени продукти.

Факторът SPF на т.нар. слънцезащитни продукти е свързан със съдържащите се в състава им полезни съединения – антиоксидантите. Именно тях произвеждат плодовете и зеленчуците, за да се предпазят от преждевременно загниване под въздействието на топлината, светлината, въздуха, влагата…Растителната храна осигурява защита на целия ни организъм, вкл. на клетките на кожата.  Включвайки плодове и зеленчуци във всекидневното си меню, особено с ярка окраска, можем да намалим риска от увреждане на кожата от UVA  и  UVB лъчите. Ето част от тези полезни храни:

     ЧУШКИТЕ – сладкият  си вкус и яркия си цвят /червен, оранжев, жълт/ те дължат на каротиноидите. В човешкия организъм тези антиоксиданти се преобразуват във витамин А. Помагат за защита на клетките на кожата, пречат на разрушаването на тънкия липиден слой, който ги покрива.

     ДОМАТИ – те съдържат естествения антиоксидант ликопин, който отговаря за червения цвят на домата. Ликопонът не само пази клетките на кожата от вредното въздействие на слънцето, но и , както показват различните изследвания, е добро профилактично средство срещу развитие и заболявания на простатата.

     ДИНЯ – динята е диетичен продукт, богат на целулоза, който също съдържа ликопин. Сочната червена диня не само ще утоли жаждата ви в горещия летен ден, а и ще запази кожата ви от слънце.

     ЗЕЛЕН ЗАЙ – полезните свойства на зеления чай са известни отдавна. Благодарение на богатото съдържание на антиоксиданти, зеления чай подобрява функциите на сърдечносъдовата система. Зеленият чай действа ефикасно при профилактика на раковите заболявания, поддържа правилното функциониране на имунната система, пречиства организма от шлаки и токсини, а в добавка помага за поддържане на нормално тегло. Тайната му е в катехина – мощни антиоксиданти, защитаващи кожата от  UVA и  UVB лъчи.

     КАКАО – какаото съдържа повече от 700 полезни съединения, много от които са антиоксиданти. Какаовите флаваноли, смятани за един от най-мощните антиоксиданти, не само ни предпазва от слънцето, но и осигурява нормална работа на сърдечносъдовата система, помага за значителното намаление на риска от сърдечен прием, инсулт и високо кръвно налягане. Натуралното какао и тъмният шоколад са сред най-добрите приятели на човека.

     СИНИ И ВИОЛЕТОВИ ПЛОДОВЕ – Черница, касис, боровинка, къпина….яркия си пигмент тези дребни плодове дължат на антоцианините – антиоксиданти, помагащи за снижаване на риска от множество хронични и дегенеративни заболявания. Тези антиоксиданти разбира се притежават и слънцезащитни качества.

Кожа

Написаното по-горе, разбира се, не означава, че като преядете с някои от тези продукти, можете цял ден да се ”пържите” на слънце.