Етеричните масла подмладяват кожата

eterichni maslaАроматните вани се използват от древни времена за лечение и разкрасяване. Известно е, че Клеопатра всеки ден вземала вана за кадифена кожа, като прибавяла и масло от розови цветове. Официално терминът ”ароматерапия” е въведен от френския химик Рене Гатефос. Веднъж докато работел в лабораторията , изгорил ръката си. Интуитивно я потопил в съд с лавандулово масло. За негова изненада раната зараснала бързо, без да оставя белег. Този процес събудил интереса му към чудодейната сила на растителните масла.

Оттогава до днес, етеричните масла, извлечени от цветовете, листата, плодовете, семената и корените на растенията, намират широко приложение в медицината и разкрасителната индустрия. Масажите с тях са задължителна част от процедурите във всеки СПА център, те са основни съставки и в приготвянето козметика за лице и тяло. Специалистите доказаха, че маслата имат антисептично, тонизиращо, почистващо и хидратиращо действие върху кожата. Активират топенето на мастните депа.

 

Преди ваната минете под душа, който не само ще ви изплакне, но и ще разшири кръвоносните съдове и ще отпусне мускулите.

 

Използвайте за вана не повече от 3-4 капки масло. Предозирането може да възпали кожата или да предизвика главозамайване. Маслата, смесени с вода, не се разтварят, а образуват маслена пеленка на повърхността на водата. Затова не ги прибавяйте директно. Необходима е основна разтворител.Тази козметична роля играят бадемово масло/10-15г./, мляко/100-200 мл./, морска или готварска сол/3-4 с.л./. Субстанциите активират действието на мазните композиции и запазват благоуханията им. Смесете 3-4 капки с основата, разтворете ги в малко вода и излейте във ваната.

 

Тя не бива да е много гореща. Оптималната температура трябва да бъде 35-38 градуса. Много горещата вода предизвиква потоотделяне, което е бариера за усвояването на активните съставки.

Във ваната се топнете поне два часа преди хранене.

 

Не забравяйте, че дългият престой натоварва сърцето и изсушава кожата. Продължителността й трябва да е от 10 до 20 минути. За ароматните вани не бива да използвате сапун, шампоан. Те намаляват терапевтичният им ефект.

 

След приятната процедура не бързайте да изплаквате, защото маслото продължава  своето козметично действие върху кожата.

 

ВАНА ЗА ГЛАДКА КОЖА – Загрейте малко прясно мляко и в него разтворете мед. Добавете като боза 2 с.л. бадемово и отбройте 4 капки розово масло.

 

ХИДРАТИРАЩА ВАНА – Може да я приготвите с няколко вида масла. За овлажняваща вана използвайте за основа морска сол и прибавете 3 малки капки масло от пачули , 1 капка канела, 4 от лайка и по желание може да добавите още 2 капки от палисандър.

 

ТОНИЗИРАЩА ВАНА – Ако чувствате умора, ще възстановите силите си с вана с масло от лавандула. Билката прогонва безсъницата и гарантира здравия сън. При напрежение прибавете във ваната 2-3 капки масло от здравец, роза или тамян.

 

СРЕЩУ ЦЕЛОЛИТ – Много ефикасни са ваните с грейпфуртово масло, което активира циркулацията на кръвта. Ако го комбинирате с лимоново и от градински чай, ваната ще стегне и заглади кожата. Разтворете по 2 капки от мазнините в морска сол. Така ще удвоите топенето на мастните депа и ще стегнете кожата. Същият ефект има ароматната процедура с розмарин, магарешки бодли и върбинка.

Етерични масла кожа