ДОМАШНА КОЗМЕТИКА ЗА МАЗНА КОЖА

ДОМАШНА КОЗМЕТИКА ЗА МАЗНА КОЖА

Мазната кожа е с разширени пори и лъщи от излишния себум.
Ако имате подобен проблем у дома може да си приготвите лосион и компрес от невен.
Цветовете на невена  съдържат етерично масло, плодови киселени, слузни вещества, ензими. Има противовъзпалително, антибактериално и подхранващо действие.
У дома може да ползвате сухи цветове от невен или настойка от невен , която може да намерите от аптеката. 1 с.л. от нея се разрежда със 100 мл. кипнала вода.

КОМПРЕС ОТ НЕВЕН ЗА МАЗНА КОЖА – Залейте 1 с.л. сухи цветове от невен със 100 мл. кипнала вода. Оставете я за 30 минути да се охлади, топнете тънък слой марля и я поставете на лицето за 20 минути.

СРЕЩУ РАЗШИРЕНИ ПОРИ – Смесете в равни количества невен, жълт кантарион, подбел, полски хвощ и хилядопръсник. Залейте с 250 мл. кипнала вода 25 гр. от сместа и я оставете за 15 минути. Прецедете настойката и на почистеното лице поставете компреса. Когато попие, отново напоете марлята с отварата. На финала минете лицето с кубче лед.

ЛОСИОН ОТ НЕВЕН ЗА МАЗНА КОЖА – Той не само почиства кожата, но я тонизира и поддържа киселинния й баланс. Смесете по 1 ч.л. мед и настойка от невен /от аптеката/. Разредете я с 100 мл.кипнала вода. Сутрин и вечер минавайте с нея почистеното лице.