Черни точки по лицето

cherni tochkiЧерни точки по лицето

Кожата на лицето при жената е изключително чувствителна. Още в ранна младежка възраст по лицето започват да се появяват неприятните следи от живота – акне и комедони. Основна цел на тази статия ще бъдат комедоните. Това са така наричаните сред обществото черни точки. Те представляват един доста неприятен козметичен проблем. Редица жени се мъчат да се преборят с него, но ефекта до който стигат е само влошаване на състоянието на кожата на лицето.

Черни точки

Черните точки по лицето се образуват в резултат на задържане на мастен секрет под епидермиса на кожата. Често този секрет се примесва и прах, пепел и други вещества от околната среда. Тези образувания могат да доведат до запушване на каналите на мастните жлези и да доведат до образуване на така неприятното акне, за да се справите с този процес на образуване на черни точки е изключително важно да следвате няколко правила:

– За да спрете образуването на черни точки е много важно да измивате лицето си редовно. По този начин ще отмиете натрупалия се по кожата прах и ще отстраните отмрелите епидермални клетки по кожата на лицето.

– Черните точки се получават и при употреба на някои козметични продукти. Поради тази причина за да се предпазите от появата на черни точки по лицето е жизнено необходимо крема за лице, който използвате да е съобразен с типа на вашата кожа !

– Намалете употребата на фондьотен и пудри. Кожата на лицето от тези козметични продукти силно се затруднява да диша в резултат, на което вие благоприятствате процеса на образуване на черни точки, но и не само на тях, а и на акне.

– Почиствайте лицето поне веднъж седмично със спиртен разтвор.

Премахването на черни точки
Ако имате вече черни точки по лицето отстраняването им е доста специфично, то трябва да стани така, че тези черни точки да бъдат ефикасно премахнати, но това да не засегни и раздразни епидермиса на кожата. В обществото най-използвания метод за справяне с проблема черни точки е чрез изстискването им с пръсти. Ако и вие прилагате този метод е добре да знаете, че преди да започнете да третирате “лошите” черни точки е добре да си направите или компрес на лицето или водна баня това ще успокои лицето и кожата ще стани по мека и лесна за третиране. Пръстите също трябва преди да се започне операция черни точки да бъдат добре дезинфекцирани. Погрижете се за ноктите със спиртен разтвор. Изстисквайки черните точки се поява белезникаво червейче с черна точка на върха. Премахнатите черни точки могат понякога да създадат проблеми! При желанието си да ги премахнете може да запушите канал на някоя мастна жлеза и това да доведе до образуване на младежки пъпки – акне. След привършване на почистването на точките от лицето е добре да го дезинфекцирате, а след това да направите някоя маска за лице, която да успокои кожата.
Не злоупотребявайте с процедурите за почистване на черни точки. Препоръчително е в рамките на един месец да се почистват до 3 пъти.