ЦЕЛУЛИТ

celulitВОДЕЩАТА ПРИЧИНА ЗА ЦЕЛУЛИТА Е ХОРМОНАЛНИЯТ ДИСБАЛАНС, СИЛНО ВРЕДЯТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО И ЗАСЕДНАЛИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ.

 

С глобализацията на културата, физическото състояние и доброто здраве, включително грижите за външния вид, се превърнаха в приоритет на голяма част от хората. Но трябва да се има предвид, че целулитът, както и бръчките по лицето, са белези на физиологично остаряване на организма. Затова е много важно тяхното третиране да бъде извършено от специалист по дерматологична и естетична медицина.

 

Колкото по видими са козметичните недостатъци, толкова дискомфортът и психоемоционалното въздействие се превръщат за някои хора в проблем, който е по голям в сравнение с физическите изменения.

 

Още през 1920 г. описват целулита като неестетично състояние и въвеждат израза ‘’портокалова кожа’’.По същото време описват целулита като болест. Тя се характеризира с интерстициаен едем и с увеличаване на мастната тъкан.

 

80% от жените в България имат целулит. По европейски данни се наблюдава и при 20% от мъжете с локализация в коремната област.

 

Целулитът възниква в резултат на структурни промени в подкожната мастна тъкан /хиподерма/. Хиподермата има различна дебелина в  различните части на тялото. Най- изразена е по гърдите, корема и седалището. Тя е образувана от съединителнотъканни повлекла – калогенови снопчета и еластчни влакна. Пространствата между тях са запълнени от мастна тъкан. В повлеклата преминават кръвоносни и лимфни съдове и нерви, които осъществяват циркулацията и инервацията на кожата. При жените калогеновите повлекла формират образувания тип ‘’баскетболен кош’’ и създават неприятния ефект на ‘’портокаловата кожа’’.

 

Причина за целулита е хормоналния дисбаланс. Естрогенът е най-важният хормон за възникването и за влошаването на състоянието. Затова целулитът не се наблюдава преди пуберитета, а се развива при бременност, менопауза и някои хормонални нарушения.

 

Друга причина за поява на целулита е недостигът на кислород в тъканите в резултат на неправилно кръвоснабдяване /хипоксия/.

 

Значение имат също наследственото предразположение, заседналия начин на живот, неправилният хранителен режим, употребата на алкохол, газирани напитки и тютюнопушенето.

 

Лечебните методи са комплексни  – отстраняване на провокиращите и влошаващите фактори /правилен хранителен режим, физическа активност, редукция на теглото, по възможност – спиране приема на хормоналните препарати/.

 

За лечение на целулит се използва ултразвук, термотерапия /смяна на горещи със студени душове и бани/, галваничен ток /4-16 mA/, дрениране на лимфните съдове, електролипофореза /въвеждане на тънки игли, свързани с нискочестотен генератор/, пресотерапия.

 

През последните години значително подобрение се наблюдава при комбинираното използване на механично въздействие, вакуум и инфрачервена светлина /в спектър от 700 до 2000 nm/. Това е  дерматологична неинвазивна процедура, при която чрез загряване на кожата се въздейства на подкожната съединително-мастна тъкън и се стимулира регенерирането на колаген. Комбинираната топлинна енергия прониква дълбоко в кожата, ускорява метаболитните процеси в мастните клетки, като намалява техния размер, стимулира реорганизацията на колагеновите и на еластичните влакна. Механичното действие подобрява дренирането на излишните вътреклетъчни течности към лимфната система. Неравностите постепенно изчезват, повърхността на кожата става по-гладка.

 

В борбата с целулита се използват и различни хидратиращи лосиони, кремове и емолиенти. Добър ефект имат препаратите от групата на метилксантините и аминокиселината Lcarnetin. Микроциркулацията успешно се подобрява от приложението на рутин, индийски кестен и гинкобилоба. На съединителната тъкан положителен ефект оказват силицият и екстрактът от азиатската Centela. Значително подобрение при третирането на целулита се постига с мизотерапия – инжектиране в дермата и в хиподермата на коктейли от аминокиселини и различни хидратиращи и липолитични съставки.

 

Целулитите са актуален проблем в дерматологията. Те трябва да се лекуват само от добре подготвени специалисти. Важно е да се познава естеството на невъзпалителните и на възпалителните проблеми на мастната тъкан, за да се окаже адекватна медицинска или козметична помощ.

ЦЕЛУЛИТ