Бръчки на лицето

Бръчки на лицето

Един от най-силните страхове на много жени това е старостта. Всяка една жена свързва старостта с образуване на бръчки, това е и причината жените да се оглеждат за нови бръчки всеки път пред огледалото, защото всяка една ново образувала се бръчка напомня на жените, че не могат да се борят с времето безкрайно и че ранно или късно времето ще ги надвие.

Бръчки причина за поява

Бръчките по лицето са неизбежен белег на всяко лице без значение дали е на лицето на жени или мъже. Причината за появата на бръчки може да са няколко: Мимически бръчки, Хормонални бръчки, бръчки причинени от стареене на кожата.

Бръчки от старост

В етапа от напредването на годините хората видимо остаряват това се отразява и на кожата. Броя на епидермалните клетки намалява с около 10%, което от своя страна води до изтъняването на повърхностния кожен слой. Освен това с напредването на възрастта клетъчната стена започва да изтънява и не може да осъществява нормално бариерната си функция в резултат на което кожата задържа по-малко вода от нормалното. Не на последно място с напредването на възрастта колагенът и еластиновите влакна започват за се затормозяват по-трудно изпълняват ролята си в кожата и довеждат до отпускан на кожата. В резултат на тези промени настъпващи в повърхностния кожен слой, лицето няма сили да се съпротивлява образуването на бръчки е неизбежно, а веднъж образувани кожата трудно може да се брои с тях. Това е и причината с напредването на възрастта освен бръчки да се появяват и пигментни петна, които не могат да бъдат премахнати.

Бръчки причинени от слънцето

Слънцето е мощен дразнител. Слънцето оказва както пряко така и косвено влияние върху образуването на бръчки. Пряката вина на слънцето за образуването на бръчки са UVA и UVB лъчите, които предизвикват преждевременно стареене на кожата. Под въздействие на вредните лъчи на слънцето епидермалния слой на кожата търпи няколко промени: Намаляване на броя на епидермалните клетки, растеж на кожните лезии, като актинични кератози, базален карцином и плоско клетъчен карцином.
Косвения ефект на слънцето влияещ върху образуването на бръчки на лицето е чрез стимулиране на мимически физиономии на лицето, най-често смръщване на вежди.

Бръчки причинени от мимики

Мимиките са начин да се изразяваме и комуникираме с околния свят (други хора и животни). Често изразяваме мимики на одобрение, радост, недоволство и прочие но мимиките са и една от основните причини за образуване на бръчки! Малко хора знаят но местата с най-голямо съсредоточения на бръчки това са дланите. Всяка една бръчка се получава в резултат на многократно повтаряне на едно и също действие в резултат на което кожата на тези места остават увредена т.е. с бръчки. Това се случва и на лицето. Когато имате навик примерно да повдигате вежди и прочие много кратното повтаряне на една и съща мимика води до появата на бръчки!

Премахване на бръчки

Премахването на бръчки не е лесен процес. Най-добре е да бъдат третирани още докато са малки и почти незабележими. Днешните медицински козметики имат много добър ефект върху забавяне на стареенето на кожата. Ако не ви се дават пари за скъпа козметика е добре да прилагате различни домашни маски за лице които да хидратират кожата и да забавят стареенето. Може би един от най-скъпите и ефективни методи за борба с бръчките това е ботукса.

Бръчки