Ботокс - отровата, която подмладява

botoxПрез последните една, две години широко се заговори за ботокс. Малко хора обаче знаят какво точно представлява процедурата с ботокс. Всъщност това е токсин (ботулинов токсин). Този токсин представлява протеин произвеждан от бактерията Clostridium botulinum. Ботулиновия токсин представлява нервоттоксичен протеин. Той е най-силната отрова известна на органичната токсико химия.

Силата на този токсин е голяма. Само 20 мг. от него са достатъчни да отровят населението на Балканския полуостров. Въпреки високата опасност ботокса силно навлиза в козметичната промишленост. Въпреки, че в България се заговори за ботокс през последните 1-2 години, този токсин се използва в западна Европа вече 20 години, където ботулиновия токсин се използва като лекарство.

Най-широко използваното лечебно свойство на ботокса е да скрива следите на време. Използва се за успешно премахване на бръчки. Установено е, че появата на бръчки се дължи на многократни повтаряния на определени мимики. Тук се крие и ключът на действие на ботокса. Той парализира действието на мускулите в резултат, на което те се отпускат а бръчките на лицето се изтягат.

Ботокс процедурата

Самата процедура не е трудна, не е и болезнена. Тя отнема едва няколко минути. След приключване на процедурата, кожата на лицето се охлажда. Препоръчва се жените да се въздържат от поставяне на грим 1-2 дена. Изглаждането на бръчките се наблюдава още след първата процедура с ботокс, но за по-дълбоките бръчки се препоръчва да повторите процедурата след около седмица.

Ботокс предимства

Предимствата на процедурите с ботокс за премахване на бръчки са много. Преди всичко това е ефективен метод гарантиращ премахването на бръчки. Ефективността му е много по-добра в сравнение с кремовете.

Друго предимство е, че премахването на бръчки по-този начин не налага рязане или други хирургични намеси.

Методът е безболезнен и няколко минути след края на процедурата с ботокс може да продължите спокойно с вашето ежедневие.

След процедурата с ботокс не се наблюдава промяна в пигментацията на кожата.

С ботокса трябва да се внимава

Въпреки големите предимства и безболезноста на този метод, когато ви се поставя ботокс трябва да внимавате. Един, два дена след поставянето му трябва да внимавате. Мястото на инжектиране не бива да се удря или натиска, защото това може да доведе до пренасяне на ботокс токсина в съседни места и може да засегне ключови рецептори. Ако спазвате предписанието на лекарите не би трябвало да имате проблем.

Ботокс