ПЕТ ВЕЩЕСТВА ДЪРЖАТ ЦЕЛУЛИТА ДАЛЕЧЕ ОТ БЕДРАТА

celulitПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА ЦЕЛУЛИТА:

 1. ХОРМОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ – Целулитът е верен спътник на хормоналните нарушения. Те може да са предизвикани от неправилна работа на щитовидната жлеза, от прием на хормонални препарати или бременност. На фона на изменението на хормоналния баланс се забавя обмяната на веществата. В резултат на това мастните клетки в зоната на бедрата и корема хипертрофират. Така се появяват неравностите по кожата.
 2. ЗАСЕДНАЛ НАЧИН НА ЖИВОТ – Целулит се появява най-напред там, където е нарушена циркулацията на кръвта и лимфата заради бездействие на мускулите.Когато те работят интензивно, това не може да се случи. Затова, ако сте длъжни да седите часове наред, тъканите в областта на малкия таз не могат да се снабдяват добре с кислород и губят еластичността си.
 3. СТРЕС – Депресията и стресът винаги провокират появата на целулит. Проблемът е в това, че психологическите проблеми водят до хормонални колебания, нарушения в обмяната на веществата и в цялостните функции на храносмилателната система. А това е отлична почва за развитие на целулит.
 4. СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – Проблемите в храносмилателната система водят до нарушаване на обмяната на белтъчините, мазнините, въглехидратите и микроелементите. Това предизвиква хроничен запек, подут корем. И така в крайна сметка кожата се покрива с грозните неравности на целулита.

ГРЕШКИ В БОРБАТА  С ЦЕЛУЛИТА

 1. РЯЗКАТА ПРОМЯНА В ТЕГЛОТО – Когато се подлагате на жестоки диети, отслабвате бързо. Но със същата скорост след това си връщате килограмите и дори добавяте още. Мастните запаси стават по-изразени в областта на бедрата, което влияе на образуването на целулит.
 2. РАЗЧИТАТЕ САМО НА АНТИЦЕЛУЛИТНИ КРЕМОВЕ – Мазилата служат за повишаване на тонуса на кожата, могат да подобрят циркулацията на кръвта, но те са спомагателни средства. Ефективни са само при целулит от 1-и и 2-и стадий /начални/.
 3. НЕПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ  – За мнозина борбата с целулита не се съчетава с думата диета. А за да се справим с проблема, трябва да се придържаме към специално меню, да изключим от него мазното и тестеното, да ограничим кафето и солта.
 4. НЕРЕДОВНА БОРБА – Много жени смятат, че след като преборят целулита, той никога няма да се  върне по тялото им. Но това винаги може да се случи. Затова е необходима постоянна профилактика.
 5. ИГНОРИРАНЕ НА ПРОЦЕДУРИТЕ – Ако сте имали целулит от 3-а или 4-а степен, трябва 2-3 пъти в месеца да ходите на масаж, да се подлагате на лимфодренаж. Така ще активизирате кръвообръщението и ще предотвратите образуването на нови фибрози.

ВЪЗРАСТТА ОПРЕДЕЛЯ СТЕПЕНТА НА ЦЕЛУЛИТА

 1. НА 20 – На тази възраст девойките са с добър метаболизъм, стабилен хормонален фон, организмът е в прекрасна форма. Появата на целулит е предизвикана от заседнал начин на живот. Да се справите с него ще ви помогнат физическата активност, правилните козметични средства и масажът.
 2. НА 30 – Метаболизмът все така е добър, но хормоналният фон се променя, особено при раждане на дете. Ако  в по ранна възраст сте имали недолекуван целули в начален стадий, сега може да се задълбочи. Лечението изисква повече сеанси на масаж и лимфодренаж. Курсът продължава 2-3 месеца.
 3. НА 40 –В периода преди менопаузата се изработва по-малко от  хормона инсулин, отговарящ за разграждането на въглехидратите. Неразградените вещества се натрупват в подкожните  мастни клетки, увеличава се масата на тялото./ Затова на тази възраст може да се развие целулит от 4-та степен.

АКО СИ НАБАВИМ СЛЕДНИТЕ ВЕЩЕСТВА С ХРАНАТА НЯМА ДА ИМАМЕ ПРОБЛЕМИ С НАРУШЕНА ОБМЯНА НА МАСТНИЯ МЕТАБОЛИЗЪМ:

 1. ЛИГНАНИ:50-100 МГ. НА ДЕН – Тези вещества са фитоестрогени – растителен аналог на женските полови хормони. Когато попаднат в организма с храната, те  имат способност да регулират менструалния цикъл, хормоналния фон и обмяната на веществата. А това от своя страна се отразява на състоянието на кожата на лицето и бедрата. Дневната норма можем да си набавим с 3-4 ч.л.ленено семе или 2-4 чашки ягоди.
 2. L-КАРНИТИН: 300-900 МГ. НА ДЕН – Това е витаминоподобно вещество, което пренастройва метаболизма в мускулите за разграждане на въглехидратите и преработка на мазнините, което води до намаляване на теглото. Освен това осигурява допълнителна енергия за физическа  активност и така подобрява издържливостта. Дневната норма е равна на 30-40 г.чист животински белтък /100 г. месо и 150 г. пиле./
 3. ХРОМ: 50 МКГ НА ДЕН – Този микроелемент участва в мастната обмяна и влияе на усвояемостта на глюкозата. Недостигът му провокира нарушаване на метаболизма и затормозяване изработването на хормоните. Дневната норма може да си набавите с 2 купички зелена салата, 1 чашка кромид лук и 2-3 домата.
 4. ВИТАМИН С – 75-100 МГ. НА ДЕН – За тонизиращите и лечебните свойства на най-популярното биологичноактивно вещество знае всеки. В борбата с целулита той също е необходим. Витаминът укрепва стените на съдовете и по този начин подобряват външния вид и тургура на кожата. Освен това оказва меко дрениращо действие – избавя ви от подпухналост и застой на лимфна течност в тъканите. Недостигът на витамин С води до появата на синини и малки кръвоизлеви по кожата. Дневната норма ни осигуряват 50 гр. черно френско грозде или 50 г. киви, 150 гр. портокали или 100 г. брюкселско зеле.
 5. РЕСВЕРАТРОЛ: до 50-100 мг. НА ДЕН – Това вещество е мощен антиоксидант, който по своите лечебни свойства превъзхожда дори действието на витамин Е. В организма изпълнява две  функции – бори се със свободните радикали и оказва съдоразширяващо деиствие. По този начин кръвообръщението в краката се подобрява, лимфната течност не се застоява в тъканите и в резултат на това портокаловата кожа се заглажда. Ще си осигурите дневната норма с чаша сухо бяло вино, 2 ч.л. фъстъчено масло и чашка ягоди или маслини.

ЦЕЛУЛИТ