АКНЕ ПОЯВА И ЛЕЧЕНИЕ

АКНЕ ПОЯВА И ЛЕЧЕНИЕ

Акнето е един от най-разпространените кожни проблеми. То причинява физически и психически дискомфорт.

Акнето е заболяване на мастните жлези и се характеризира с с образуване на кожни изменения по лицето, гърдите и гърба.

Клиничната му изява включва възпалителни прояви /гнойни пъпки, кисти/ и невъзпалителни /черни и бели точки/.

Най-често акнето се проявява в периода на пуберитета. Нарича се акне вулгарис, което се дължи на активизиране на половите хормони.

Но съществуват и други  форми на акнето. Тези форми зависят от начина на живот, както и от козметичните продукти, които използваме.

Козметичното акне се получава след продължително използване на кремове съдържащи плътни мазнини, като вазелин и ланолин. Много жени със суха кожа смятат, че трябва да покриват лицето си с дебел слой мазнина. А всъщност кожата е суха, защото не й достига вода и в този случай са й необходими хидратантни кремове.

Друга разновидност на акнето е  фитнес акнето. То се получава вследствие на употреба на  белтъчните вещества под формата на добавки. Обикновено се образуват много кисти, които се разпространяват  и върху гърба и трудно се подават на лечение.

Друга разновидност на акнето е  т.нар. стрес акне. Стресът , напрежението влошават състоянието на кожата.

Според последни проучвания се доказва, че повишената консумация на въглехидрати също води до появата на акне. Става дума най-вече за храни съдържащи рафинирана захар – различни видове десерт и сладкарски изделия.

Акнето е хронично заболяване, което обаче може да се излекува.

Ако преобладават възпалителните прояви, трябва да се намалят хиперсекрецията на мастната жлеза и условията за развитие на микроорганизмите-причинители.

Включват се медикаменти с  локално и вътрешно приложение.

Втората посока е противовъзпалителна – назначават се антибиотици и други антисептични средства. Ако медикаментите се взимат през устата, трябва да се приемат 2-3 месеца.

Третата посока  в лечението е изчистването на комедоните, като пилинговият ефект също се постига с медикаменти. Целта е системно да се въздейства, за да спре образуването на комедони.

акне