Акне и митове за него

akne i mitoveАкне и митове за него

Появата на акне е може би един от най-често срещаните кожни проблеми като сред жените така и сред мъжете. Акне това пъпки появяващи се по лицето, шията, раменете и по гърба. Появата на акне става най-често, когато човек навлезе в пубертета. При жените поява на акне се наблюдава по време на бременност, а при по чувствителни жени преди или по време на появата на менструация.

Един мит, които дълго беше натрапван в обществото е че от акне страдат по-често момичетата от колкото момчетата. Това се оказа един мит. Основата за разбиването на тази илюзия е причината за поява на акне, а тя е нарушения в баланса на хормоните в организма и повишаване на чувствителността на организма към половите хормони и най-вече този на тестостерона.

Един друг мит за акне е, че ако си миете често лицето с алкален сапун, които изсушава кожата акнето ще мине. Това обаче също не е така, прекаленото често миене на кожата води до дразнение в герминативния слой на кожата, където става делението на клетки в резултат на непрекъснатото отмиване на горния слой на епидермиса герминативния слой започва да се дели много по усилено, отмрелите клетки не могат да бъдат избутани и най-често запушват порите което води до появата на по многобройни младежки пъпки.

употребата на козметични средства може да доведе до усложнения и влошаване на симптомите на акне. Да това е така когато се говори за некачествени козметични продукти с ниска цена и съмнителен произход. Големите козметични компании инвестират милиони левове за да направят гримовете си толерантни и съвместими с кожата. Ако имате акне заложете на доказали се марки сред гримовете, необходимо е да ги съчетаете с типа на вашата кожа.

Един от най-погрешните митове за появата на акне е че половото въздържание стимулира образуването на младежки пъпки. Това е една илюзия и абсолютно погрешно. Правенето на секс по никакъв начин не влияе на честота на срещане на акне и дори жени и мъже водещи активен полов живот също страдат от акне!

Акне