ЦИНК ЗА КОСАТА И КОЖАТА

коса и цинкЗаради влиянието му върху красотата цинкът заслужено е наричан ”козметичен” микроелемент. От него се нуждаят всички клетки без изключение. Важна е ролята му за запазване на зрението и на паметта в добро състояние, за поддържане имунитета и репродуктивната система. Заслуга има за блясъка и гъстотата на косата, за еластичността и свежестта на кожата.

 

Положителният му ефект се дължи на способността да стимулира жизнеността на клетките. От недостигът на първо място страда нервната система. Първите симптоми за цинковия дефицит са апатията и депресивните състояния. Намаленото му количество може да повлияе на сетивните органи, особено вкусовите усещания и обонянието. Често страда и зрението, тъй като той е свързан активно с витамин А. Може да предизвика и нарушения в дейността на щитовидната жлеза и черния дроб.

 

Установено е, че човешкото тяло се нуждае от около 15-20 милиграма цинк. За бременните това количество е по-голямо – около 30 мг. Набавянето му не е толкова просто, ако в менюто не са застъпени достатъчно храните, в които съдържанието му е високо – свежи плодове и зеленчуци, постно месо, бобови култури, пълнозърнест хляб, сирене. Трябва да се знае, че алкохолът, някои лекарства и престрастеността към сладко и солено понижават нивото на минерализация и съответно имат значение за недостигът на цинк.

 

Ако се храните пълноценно – със здравословна и разнообразна храна, най-вероятно няма да ви се наложи да решавате подобен проблем. Но при наличието на определени симптоми – загуба на апетит, бавно зарастващи рани, намалено либидо, предразположеност към инфекции, суха кожа, пърхот, коса без блясък, набраздени и чупливи нокти, трябва да се замислите за причината и да се консултирате своевременно с лекар.

ЦИНК ЗА КОСАТА И КОЖАТА