ЗДРАВА КОСА И СЛЕД ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ

ЗДРАВА КОСА И СЛЕД ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ

Красивата жизнена коса е признак на добро здраве. Известно е обаче, че през лятото косите ни са особено податливи на увреждане –UV лъчи, пясъка, солената морска вода….всичко  което ги прави сухи и чупливи и някак безцветни. Как да им помогнем?

Най-простият и същевременно най-трудно прилаган метод за здрава коса е диета, богата на минерали като силиций, сяра, цинк, желязо, мед, калций, както и витамини А , Е. Важни за косата са и  аминокиселините метионин и цистеин. Затова във всекидневното ни меню задължително трябва да присъстват сирене и други млечни продукти, яйца, зърнени храни, лук, ядки, соя, бобови култури и морска риба.

В голяма степен доброто състояние на косата зависи от кожата на скалпа. Ако тя е суха, прекалено мазна или образува пърхот, трудно ще поддържате косата си в добра кондиция. Много хора не обръщат внимание на шампоана, с който я мият, и обикновено избират козметика според цената или поредната видяна реклама.

Шампоанът наистина има най-кратък досег с косата ни, но неподходящ продукт може да увреди кожата на главата ни, да наруши липидния баланс, да предизвика възпаления, лющене и други неприятни последствия. А  възпалената кожа е по-податлива на гъбични инфекции, които са причина за гъбични инфекции и косопад. Затова когато избирате шампоан, имайте предвид вида на вашата кожа и на нейните потребности.

За съжаление върху косата ни влияят и други фактори, които не винаги зависят от нас – стрес, хормони, гени. Лошият външен вид на косата, косопадът, чупливостта на косъма могат да не са само козметичен дефект, а и признак на някакво заболяване /например проблеми с щитовидната жлеза, анемия, хормонален дисбаланс/. Затова ако забележите подобни симптоми, които дълго време не изчезват се обърнете към лекар.

Ако косата ви има нужда само от възстановяване следвайте следните съвети:

         след всяко миене използвайте маска за коса – тя предпазва от увреждане при ресане и сушене, помага за овлажняването на вътрешната част на косъма

         когато попивате мократа коса с кърпа, не я търкайте грубо, а само леко притискайте с хавлиена кърпа към главата.

         Не използвайте всекидневно фиксираща козметика – някои продукти трудно падат, освен това съдържат алкохол и други изсушаващи съставки.

         Ако използвате сешоар, старайте се да го държите минимум на 20 см. от главата, най-добре е да сушите косата от основата към краищата й в зависимост от посоката на естествения растеж.

         Колкото се може по рядко използвайте електрическа маша или преса за изправяне и навиване на косата.

Здрава коса