Пърхот Лечение

pyrhotМного, често един от най-досадните проблеми унищожаващ самочувствието и ни кара да носим шапки това е пърхота. Пърхота представлява малки около няколко милиметра фини люспички, които се образуват по главата. Малко хора знаят, че пърхота представлява заболяване себория.

Пърхот как се появява

Появяването на себория е свързано с нарушаване на мастната обмяна, като при пърхот най-често не може да се отдели мастна секреция от кожата. По този начин химичния състав на секрецията се променя. Основни причини за поява на пърхот може да бъдат следните:

– Нарушение на функциите на половите или щитовидните жлези
– Стрес и други психологични състояния
– Смущения на гастро-интестиналния тракт и др.

Пърхот къде се появява

Много от хората смятат, че пърхота засяга само главата, това обаче е невярно твърдение. Най-ясно си личи когато засегне окосмената част на скалпа, но пърхот може да се появи и по носа, челото, брадичката, по-рядко пърхот се появява по гърба в разстоянието между двете лопатки, кожата в областта на слабините, подмишниците.

Пърхота крие опасности

Това не е просто едно заболяване на главата, а крие сериозни проблеми кожата засегната от себероя е податлива на различни заболявания в това число:

– през пубертета – комедони, милиуми и акне
– след пубертета могат да се развият заболявания като себорейна екзема, розацея, алопеция
– по – напреднала възраст – брадавици, ринофима и други заболявания.

Това налага лечението на пърхота да се осъществява още с първите симптоми на поява. Използването на шампоан съдържащ climbazole е препоръчително защото той ефективно се бори срещу себероята. Важно е да се определи какъв вид е себероята дали мазна или суша, това може да стани единствено от лекар, който да назначи правилното лечение.

Честата поява на пърхот е притеснително явление с което не трябва да се съобразите ако искате да сте здрави и красиви!

Пърхот