При косопад копривата помага

При косопад копривата помага

kosaШироко използвана от народните лечители копривата е символа на здраве и дълголетие. През ранните пролетни месеци, когато копривата е още свежа тя се използва за приготвяне на различни ястия било то на супа или с ориз. През летните месеци свежите стръци коприва вече не стават за консумация и се използват предимно за направата на различни лечебни отвари.

Много от хората страдащи от анемия (дори лекарите го препоръчват на тези хора) да си набавят допълнително количество желязо чрез консумацията на чай приготвен от листата на коприва.

Тази парлива трева освен за здравето ни се грижи и за красивия ни външен вид. Ако вашата коса, често остава по четката или гребна, ако усещате, че губите обема на косата си или имате обикновен есенен или пролетен косопад може да се справите лесно с него като си приготвите лосион за коса с коприва.

За да си го приготвите ще са ви нужни около 70 грама листа от коприва. За предпочитане е да са свежи, но ако е края на лятото, есен или зима може да използвате предварително изсушени листа или винаги може да си закупите готова изсушена коприва от някоя дрогерия. Листата от коприва се заливан с половин литър предварително кипната вода. Към тях се добавя още 250мл. ябълков оцет. Сместа се вари 30 минути. След което се прецежда. Полученият лосион се втрива в косата след всяко къпане. Добре е тази процедура първата седмица да се повтори три последователни дни, а след това да се прави всяка седмица по веднъж. В рамките на един месец ще забележите, че сте се освободили от косопада.

Ако искате да заздравите корените на косата и по този начин да намалите косопада може да си приготвите следната домашна маска за коса с коприва и яйце. Нужни са ви едно яйце и 50 грама коприва. Копривата се прецежда през фина бленда. Използва се само сока. Яйцето се разбърква интензивно и към него се добавя сока от коприва. С получената каша преди последното измиване на косата се намазват корените. След което тази маска с яйце и коприва се измива обилно с вода.

При косопад коприва