КЪНА ЗА КОСА

КЪНА ЗА КОСА

Боядисването с къна се използва от хилядолетия. И днес индийките и туркините оцветяват косата си с растителна боя, която съдържа витамини и микроелементи и възстановява структурата на косъма.

Къната се предлага на листенца и на прах.

Ще си приготвите прахообразната боя по следния начин: изсипете къната в дълбока керамична купа /в никакъв случай метална/ и я залейте с гореща вода – с температура около 90 градуса /съотношението на къната с водата трябва да е 2:1. Може да прибавите 1 ч.л. оцет /за по-наситен цвят, но може и без него/. Разбъркайте внимателно /с дървена, пластмасова или стъклена бъркалка/, докато къната стане на гъста кашичка и я оставете настрани за 1 час. След това я затоплете на водна баня, оставете я малко да почине. Нанесете топлата паста върху чиста и суха коса като обикновена боя. Сложете шапка за душ и върху нея затоплена  хавлиена кърпа. Действието на растителната боя е 4-5 часа. Колко време ще я държите зависи от цвета който желаете. Може да я оставите и цяла нпщ, вреда няма да има, но цветът ще стане по  силен. След боядисването се измийте с чиста вода без шампоан, за да отстраните остатъка от къната. Интензивността на цвета ще разберете след ден-два.

Може да се боядисате в тъмни тонове с черна къна и черен чай.

10 пакетчета черен чай накиснете в чаша топла вода, докато почернее. В нея разтворете едно пакетче къна. Нанесете я върху косата и завийте с полиетиленова  шапка и затоплена хавлиена кърпа. След няколко часа ще сте брюнетка.

Светлите коси може да оцветите с безцветна къна и зелен чай по описания начин.

Къна за коса