БИЛКИ В БОРБАТА С КОСОПАДА

БИЛКИ В БОРБАТА С КОСОПАДА

ЗА УКРЕПВАНЕ НА КОСАТА

3 глави лук се настъргват и накисват в 30 г. силна ракия, престояват 10 дни прецежда се. С получената течност се маже вечер косата, а сутрин се измива. Това се прави през ден една седмица.

СРЕЩУ ОПЛЕШЕВЯВАНЕ

Супена лъжица нарязани корени на лопош се заливат с 3 лъжици зехтин, вари се 15 минути, като се разбърква. След изстиване се втрива в кожата на главата. През 2 седмици се втрива в главата и сок от лютива чушка, получен по следния начин – 3 люти чушки, се заливат в половин литър вода. Престоява 20 дни и е готова за втриване. Ефектът се получава след 2 или 3 месеца.

СРЕЩУ КОСОПАД

  1. Оголеният участък се натрива често с сок от тънките корени на хрян, кромид лук или чесън. Процедурата се прави 3 дни.
  2. На главата се налага счукани тънки корени на хрян 48 часа непрекъснато. След 24 часа се виждат черните точици на покаралата коса.
  3. Вечер болните места се намазват със смес от 2 с.л.коняк, една с.л. зехтин, един жълтък , една ампула витамин Б12. Отгоре се слага хартия и хавлиена кърпа. На сутринта косата се измива с отвара от чемерика, която е отровна. Отварата се прави от 2с.л. билка в един литър вода, да ври 15 минути.
  4. Болните места се намазват със смес от равни части несолена мас, газ и урина /процедурата се прави вечер, отгоре се поставя хартия и найлон/. Сутринта косата се измива.
  5. На болните места се втрива отвара от розмарин.
  6. Косата се облива с вода от сварен бръшлян.
  7. 100 гр. Коприва /листа/ се варят в 500 гр. Вода и 500 гр. Оцет за 15 минути. Прецежда се и се измива главата с течността преди лягане, без да се употребява сапун.
  8. Разтваря се 10 г. нишадър в кафена чаша вода. И болните места се мажат сутрин и вечер.
  9. Смесва се сокът от 1 лимон, 1 ампула витамин А и 1 жълтък. Вечер, болните места се намазват а сутрин се измиват – около 10 дни.

Косопад