ГРИЖИ ЗА КОСАТА ПРЕЗ ЛЯТОТО

ГРИЖИ ЗА КОСАТА ПРЕЗ ЛЯТОТО

Подлагана на най-разнообразно и изтощаващо мъчение през зимния сезон, косата се оказва много уязвима от температурните промени. Недостатъчното приемане на витамини, също както и студът, сменян от яркото слънце, са способни да ”изморят” косата ви и да доведат до различни неприятни последици.

Затова през летните месеци е изключително важно да се полагат особени грижи за кожата на главата, за да се избегне нейното омазняване, изсушаване, изтъняване. Разбира се за това са необходими много усилия в днешно време. Пазарът прелива от козметични серии за боядисвана, суха, мазна, изтощена и прочее коса. Въпрос на нюх е да се отсеят продуктите, подходящи за отделния тип. Но човек може да се грижи за косата и въобще за главата си и в домашни условия, без това да му създава особено трудности.

КОСАТА И ХРАНЕНЕТО – Специално внимание трябва да се обръща и на веществата, които поемат организмът и как те влияят върху здравината на косата /респективно и на ноктите/. Ограниченият прием на витамини, минерали и микроелементи през зимата може да се компенсира през лятото чрез повишена консумация на пресни зеленчуци и плодове. Можем да прибегнем и към комбинираните витаминни препарати /под формата на дражета, таблетки, капсули/, чиято ефективност значително нараства, ако в състава им присъстват и микроелементи и минерали. Понастоящем изключително се ценят витаминните комбинации, в които  мастноразтворимите витамини Е и А са във водоразтворимо състояние. Още по добри резултати се постигат с т.нар. колоидни нутриентни продукти, предлагани под формата на суспензия. Благодарение на тези препарати днес може да се провежда специфично, активно и ефективно лечение както на женския, така и на мъжкия косопад.

За предпазване от яркото лятно слънце е добре да носите шапки. Така косата е по защитена от ултравиолетовите лъчи, които са също толкова вредни за нея, колкото и за кожата. Със същия успех бихте могли да ползвате шалове или различни видове кърпи за глава

Също така преди да заминете на море, посетете фризьорския салон за леко подрязване на нацъфтелите краища. Ако желаете може да боядисате косата си, но внимавайте с продуктите, които използвате. Те не бива да имат високо съдържание на амоняк. Стремете се да ползвате сериите на билкова основа, които се предлагат на пазара. След ходене на плаж, задължително измивайте добре косата си от солената вода. Разкрасете я, ако искате със стерилизиращи материали, но пазете да не засегнете корените. Също така изхвърлете всички козметични продукти за коса, съдържащи спирт

Много е възможно, когато се завърнете от море, косата ви да е изсушена и нацъфтяла по краищата. Тогава тя ще се нуждае от по специални грижи, затова е необходимо да се консултирате с фризьора си. Ако се наложи може да направите една серия от маслени бани и леко подстригване, както и леко подстригване, както и третиране на косата с витамини.

Ако нямате възможност да посетите фризьорския салон, предлагаме ви две маски за коса, които са лесни за приложение в домашни условия:

МАСКА ЗА КОСА – 1

3-4 лъжици зехтин и един жълтък се разбъркват добре и получената смес се нанася в корените и по цялата коса. Главата се завива с найлон и кърпа и след 2-3 часа се измива.

МАСКА ЗА КОСА – 2

Един или два жълтъка се смесват с една лъжичка бадемово масло, една таблетка хинин, счукана на прах, една лъжичка йод и една чаена лъжичка мед. Маската се нанася по корените и краищата и след 2-3 часа се измива.

ЗАБЕЛЕЖКА – Всички маслени бани се нанасят веднага след измиването на косата, защото тогава порите на главата са все още отворени и готови да поемат полезните вещества и витамини.

ГРИЖИ ЗА КОСАТА ПРЕЗ ЛЯТОТО