Косата през летните жегите

kosaВ горещите дни през лятото, когато сме навънка или на плажа косата ни изпитва вредното въздействие на факторите на средата. От една страна слънцето и неговите ултравиолетови лъчи водят до нарушаване на връзките на белтъците в косата. Липсата на влажност във въздуха прави праховите частици по-летливи. Последните се заплитат в косата, а в дните със по-силен вятър или на плажа оказват пагубно върху вашата коса. Да не говорим непрекъснатото потене, което кара косата ви да се омазнява. Тези фактори се комбинират в резултат на което косата ви може да изгуби своята жизненост, обем и блясък. Нито една дама не бива да допуска това да се случи! Ето и няколко съвета които ще ви дадем за да се предпазите от вредното въздействие на жегите за вашата коса.

Когато сте на морето носете шапки

Изключително вреден за структурата на вашия косъм е пясъчният прах. Той е финен и преминава лесно между космите и уврежда структурата му. Той е и причинител на пърхот тъй като механично уврежда кожата на скалпа. За да предпазите косата си от вредното въздействие на пясъка носете с вас плажни шапки. И винаги когато легнете го правете на кърпата не оставяйте косата ви да се развява по плажа.

Спасете косата с морска вода

Колкото вреден е пясъка за косата, толкова е полезна морската вода за вашата коса. Сигурно сте забелязали. След няколко влизания във водата косата как жива. Това се отнася и до кожата по-цялото тяло. Възползвайте се от лятото пълноценно. Колкото и често да потапяте косата си в морската вода това няма да и навреди.

Косата в градовете загива

Когато лятото сте в градски условия това е пагубно за нея. Причината за това е увеличените химични замърсители като азотни оксиди, фриони, въглероден оксид, различни видове киселини и прочие. Особено опасни са градовете с натоварен трафик, където се наблюдава явлението летен замор. Това най-общо на достъпен език е задържане на вредните емисии във въздуха под формата на имисии. Тези елементи, често увреждат структурата на косъма в резултат на което косата ни започва да гъби все повече косми всеки ден, а от тук и изглежда по слаба и без обем. Практически няма как да се спасим от този проблем, който се наблюдава в големите градове. Може да се постараем да избягваме натоварените кръстовища и производствените фабрики.

През летните жеги е добре да подхранвате косата си с естествени маски за коса. Най-вече на билкова основа. Разбира се може да използвате и доказания тривитаминол, който е мощен стимулант за растеж на косата като я подхранва от дълбочина. В следваща статия ще публикуваме какви маски за коса с билки и плодове може да използвате, за да освежите косата си в летните жеги!

Косата през жегите