КОСА – КОСОПАД

kosopadКосата често е барометър на нашето физическо и психическо здараве. Косата  е символ на жизненост и  средство за съблазняване.

 

Косопада е ужасно неприятен, както за мъжете така и за жените.  Косопада може да стане причина за различни комплекси.

 

И на здравия човек косата му пада. Дневно гъби по около 30- 50 косъма. Друг е въпросът  ако косопада е необичаен. Това може да проверим, ако увием кичур  коса около пръстите си и дръпнем. В ръката  ни трябва да останат  2-3 косъма. При това положение нещата са нормални.

 

Стресът, лошото хранене и мръсният въздух провокират косопада. Около 50-60 процента  става въпрос за стресови ситуации, загуба на близък човек, развод, смяна на работа и др. Косопадът вследствие на стреса е краткотраен и след утихване на стреса косата се възстановява. Друга причина е лошото хранене, некачествената храна пълна с консерванти и оцветители. По малък процент  се пада  на мръсният въздух , който разрушава структурата на косъма.

 

Носенето на шапки не предизвиква косопад.

 

Шампоаните и боите за коса не предизвикват косопад. Некачествените препарати, обаче могат да предизвикат алергия на кожата на главата.

 

Всяка агресия към косата предизвиква косопад. Погрешно е становището на нашите баби, че колкото повече решим косата си , толкова по гъста и буйна става тя. Ресането е вид агресия, при което пада коса.

 

Не е за препоръчване и модерното напоследък къдрене на косата при корените. Това къдрене предава на косата желания обем ,но прави косъма чуплив т.е уврежда косата.

 

Ако искате да имате красива коса не се поддавайте и се отърсете от стреса, хранете се добре, не проявявайте излишна агресия към косата. Правете си маски за коса от натурални продукти.

Косопад