Интересни факти за косата

секси мацка с коса

 Интересни факти за косата

Кога косите растат по-бързо – през лятото или през зимата?

 

 Има учени , които изхождат от това, че слънчевата светлина стимулира нервната система и по този начин се произвеждат повече хормони, които ускоряват растежа. Но това не е доказано.

 

 

Кога косите почват да посивяват и на какво се дължи това?

 Сиви коси няма. Това е оптична измама, когато се смесват белите и естествено оцветените косми. Белите коси не съдържат меланин, т.е. никакви цветни пигменти. Меланинът се образува от меланоцити в областта на израстването на космите. С увеличаване на възрастта те намаляват своята работа. Има 25-годишни хора и дори деца с бели коси. Това е наследствено обусловено. Родителите им или прародителите им са имали от ранна възраст бели коси.

Има хора, които като деца са руси , а като пораснат стават с тъмни коси. Как се получава това?

Зависи пак от меланоцитите, от количеството цветни пигменти, които се произвеждат в корените на косите. Защото меланоцитите са клетки, които се управляват от хормонално. Когато по време на пубертета са залети с хормони, те произвеждат по-вече меланин. Следствието е потъмняване на косата.

Добива ли косата оттенъци от растителните бои?

Растителните бои придават голям блясък, но не и оттенъци в истинския смисъл на думата.Защото за целта са необходими светли кичури. А растителните не могат да изсветляват космите. Но може да се направи така – първо се изрусяват няколко кичура и след това се боядисва примерно в меден цвят. И тъй като светлите кичури поемат по интензивно боята, средно русата до светло кестенява коса добива чрез това червеникави оттенъци

Защо някои оцветители издържат само три измивания, докато други остават в продължение на седмици?

Геловете и течните оцветители боядисват не само по-интензивно, но и издържат по-дълго от пенестите. Това се обяснява съвсем просто – в пяната има безброй въздушни мехурчета, които прекъсват покритието от боя върху косата.