Грижа за косата

Грижа за косата

Грижа за косата

Косата е непрекъснато изложена на вредни въздействия, зимата е на студено, а лятото под горещото слънце.

Освен това неправилният начин на живот, стреса от ежедневието и работата също оказват силно влияние върху косата и в тези моменти тя се нуждае от повече грижи, за да бъде здрава и красива. Оставена на произвола тя ще бъде тънка, без обем и рядка.

Един навик който трябва да се изгради у всяка една жена това е разресването на косата. Това води до симулиране на кръвообращението и регенерирането на епидермалните клетки по кожата на главата. Необходимо е всяка вечер преди лягане да разресвате косата си в продължение на пет минути. Разресването се осъществява в различни посоки. Движенията трябва да са леки и без да се натиска силно към скалпа. За предпочитане е разресването на косата да става с четка, чиито краища са меки, но при чуплива или къдрава коса е необходимо при разресването на косата да използвате обикновен гребен.

Важен етап в красивата коса това е нейното миене.

Преди да започнете миенето на косата е добре да сте я разресали. Косата трябва да се мие бързо. Мазнината и замърсяването се отмиват веднага с шампоана. Не забравяте да масажирате скалпа докато нанасяте шампоана. Стремете се водата да е възможно по-мека. В повечето части от България водата е твърда, за да я омекотите вие предварително може да я преварите. Температурата на водата при миенето на косата трябва да не е много гореща около 45 градуса. Изключително полезно е нанасянето на балсам след всяко измиване на косата. Балсама за коса освен, че подхранва косата и оказва в някои случаи лечебно действие намалявайки накъсването, балсама за коса предпазва косата от влиянието на външните фактори, Балсама прави косата по-мека и лесна за обработване. Честотата на миене на косата също оказва влияние за красивия и вид. Около често трябва да се мие косата зависи от шампоана, който използвате и въпреки, че все повече стават тези шампоани за ежедневна употреба то ние ви препоръчваме да миете косата си през ден.