Бели коси на хоризонта - Победете ги

Бели коси на хоризонта - Победете ги

Колкото и добре да живее всяка една жена, рано или по-късно забелязва появата на първите бели косми в косите. Обикновено белите коси се свързват с напредване на възрастна, но често ни се струва, че твърде рано се появяват на нашата глава, а все още сме млади. Спонтанно възниква въпроса вътре в нас каква е причината за появата на белите косми по главата.

Причина за побеляване на косата

В светът на науката съществува специална група учени – трихолози, които се занимават с изучаването на човешкия косъм и скалп, както  и болестите свързани с тях. Тези учени от години са установили, каква е причината за появата на белите косми, а тя е липсата на меланин.  Меланинът е естествен пигмент, който се произвежда в тялото, но в определен момент тялото започва да произвежда все по-малко и по-малко от този пигмент, което естествено води и до липсата му в определени части на тялото (като косата например). Учените отбелязват, че т.нар. бели коси, бели кичури или бели косми всъщност не са бели, те са безцветни.

Ако трябва да сме максимално точни обаче, ще отбележим, че белия косъм не е точно безцветен. Ако разгледате внимателно единичен косъм на силна светлина, ще забележите, че той има съвсем слабо уловим жълтеникав цвят. Любопитно е да се отбележи, че този жълтеникав оттенък се дължи на белтъка кератин – който е основна структурна единица на всеки косъм в човешкото тяло. Естественият цвят на този белтък е жълтеникав.

Все пак нека да се върнем на причините за поява на бели коси, а една от най-важните е генетическата предразположеност. Ако косите на един от двата ни родители са побелели още в младини, то голяма е вероятността и нас да ни споходя белите коси на млади години.

Също така научно доказано е, че хората от европеидната раса се сблъскват с проблема бели коси най-рано от всички останали раси. Първата поява на бели косми в косите може да стане още на 25г. възраст, а на 30г. възраст вече да са се оформили първите посивели кичури. Интересен е още факта, че побеляването на косите се среща с еднаква честота при мъжете и жените.

Белите коси и сресът

В 21в. няма как да не споменем и ролята на забързаният начин на живот в непрекъснати ангажименти и стресът около нас, като фактор за появата на бели коси. Високите нива на стрес спомагат за по-бързото остаряване и износване на организма, което от своя страна може да доведе до по-бързата поява на бели косми. Силно психическо натоварване също е предпоставка за появата на бели коси.

Бели коси