ЗЕЛЕН ЧАЙ

ЗЕЛЕН ЧАЙ

Консумацята на зелен чай помага за понижаване на ‘’вредния ‘’ холестерол с 5-6 единици. За  понижаване на холестерола роля има антиоксидантният ефект на зеления чай. Той помага за предпазването на проходимостта на артериите и от исхимична болест на сърцето.

Редовното пиене на зелен чай е полезно и за понижаване на кръвното налягане, както и срещу развитието на различни видове рак.

Зеленият чай съдържа есенциални масла, витамини В, С, минерали танини и кофеин. Съставът на зеления чай включва около 35% нискомолекулни полифеноли.

Трябва да се има предвид, че при консумация на големи количества зелен чай поради съдържанието на кофеин може да се наблюдава безпокойство, гадене, повръщане, диария, сърцебиене иглавоболие. Добавянето на мляко в чая спомага елиминирането на нежелания страничен ефект върху храносмилателната система, тъй като намалява действието на танините.

При консумация на зелен чай в храносмилателната система се образуват вещества, които действат като защитен механизъм срещу  две от най-страшните заболявания на човечеството, болестта на Алцхаймер и рака.

Когато зеленият чай се усвои от храносмилателната система с помощта на ензими, се образуват съединения, които неутрализират токсините.

Зеленият чай отдавна има репутация на полезен за здравето продукт. Зеленият чай спомага и за намаляване риска от развитието на туморни заболявания. Пиенето на зелен чай може да предотврати и появата на деменция и  алцхаймер.

Екстрактът от зелен чай може да блокира развитието на левкемия и да предпази мозъка от нежелана загуба на памет. Нещо повече, може да послужи за предпазване от рака на гърдата.

Зеленият чай е използван в традиционната китайска медицина от векове, което е достатъчно доказателство за ефективността на продукта.

Зелен чай