ВЪЛШЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ЗЕЛЕНИЯ ЧАЙ

zelen chaiВсички знаем, че зеленият чай е полезен. Но с какво точно? Зеленият чай съдържа витамините С, В и К, много минерални соли и дъбилни вещества, които елиминират свободните радикали, виновни за стареенето на организма.

 

Зеленият чай понижава нивото на лошия холестерол в кръвта, възприпятства възпалителните процеси, лекува кожни проблеми, намалява риска от кариес. Той укрепва стените на кръвоносните съдове, предпазва от стрес и умора.

Листата на зеления чай са от същия храст, от който се бере и черния чай. Само, че за да се получи черен чай, листата се изсушават и натрошават, при което потъмняват. А при обработка на пара листенцата запазват естествения си зелен цвят и напитката от тях има бледозелен цвят.

 

Компреси от зелен чай помагат при слънчеви изгаряния, а екстрактът от листата му влиза в състава на много антибактериални кремове и козметични средства.

 

Добра маска за лице е например 3 чаени лъжички натрошени листа, смесени с кисело мляко.

 

КОМПРЕСИ ОТ СТУДЕНА ОТВАРА ОТ ЗЕЛЕН ЧАЙ ПОМАГАТ ПРИ ПОДПУХНАЛИ КЛЕПАЧИ И ТЪМНИ КРЪГОВЕ ПОД ОЧИТЕ.

Но при всичките си чудотворни качества зеленият чай не е полезен за всички. Не се препоръчва за хора с ниско кръвно налягане, както и тези, които са склонни към припадъци. Противопоказен е за страдащите от гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръсника. Кърмачките също трябва да  го избягват , защото съдържащият се в него кофеин преминава в кърмата и може да причини безсъние и нервност у бебето.

 

Злоупотребата със зелен чай носи вреди – нарушаване на съня, изтощение на организма, сърцебиене, треперене на ръцете и други отрицателни реакции.

 

Както всяко нещо и зеленият чай е колкото полезен, толкова и вреден, затова е необходимо с консумацията му да се внимава.

Зелен чай