Здравословна закуска за големи и малки

Здравословна закуска за големи и малки

Закуската е най-важното ядене за деня казват нашите баби и това наистина е така. По утрото се познава деня. След осем часов сън организма изпитва дефицит на хранителни вещества и трябва да бъде зареден и подготвен за новия ден. Но много от нас са свикнали да не закусват или да го правят в късните часове на сутрешния ден, което е неправилно. Доказано е че най-доброто време за закуска (особено когато сме на диета за отслабване) е между 8 и 10ч.

Добре е да се закусва около 30-40 минути след като се разсъним, тогава нивото на стомашните сокове е най-високо и храната се разгражда най-добре. Това от своя страна намаля подуването в стомаха, намалява спонтанната перисталтика на червата и намалява тежестта в корема през целия ден.

Добре е закуската да е богата на въглехидрати. Тук за предпочитане са бавноусвоими полизахариди, които имат период на разграждане до 4 часа. Консумацията на бавноусвоими въглехидрати позволява на организма да получава равномерно количество енергия през следващите часове, организма се чувства сит и се намалява чувството на вълчи глад, което пък е добре когато искаме да постигнем отслабване.

Полезни закуски

Една купичка овесени ядки с прясно нарязани плодове приготвени с кисело мляко е перфектна и здравословна закуска за всеки един от нас без значение от пола и без значение на колко години е. Овесените ядки са ценен източник не само на енергия, но и на много минерални вещества. Овеса съдържа растителни фибри, които спомагат за правилното функциониране на червата, спомагат за облагородяването на стомашната флора и потискат апетита. Това е добре познато на повечето дами, които спазват различни видове диети и се опитват да излъжат глада. Плодовете от своя страна осигуряват на тялото витамини.

Лъжица мед преди работа

Ако бързате и нямате много време, защото закъснявате за часове или работа, то най-добрата закуска за вас е една супена лъжица пчелен мед. Пчелния мед има изключително много и ползотворни качества, за които ако започнем да пишем няма да ни стигне времето. Но преди всичко хранителната стойност на този продукт е много висока. Пчелния мед съдържа мнозахариди, които се усвояват изключително бързо от организма. Ако спортувате рано сутрин добре е да заредите организма с мед, а не мюсли. Добра е комбинацията между мед и орехи, тя ви съчетава ценен източник на енергия, протеини и полезни мазнини.

Чаша прясно мляко, препечена филия и яйце

Една от много силна и зареждаща закуска е имено тази. Много лекари, лечители и баби препоръчват всяка сутрин да се яде по едно варено яйце, чашата мляко е допълнение а филията хляб осигурява въглехидрати. Тази закуска може да изглежда много скромна и не достатъчна, но тя освен енергия доставя и много белтъци от различни източници – соев, яйчен и казеин. Всеки от тези видове белтъци има различна скорост на усвояване, което прави тази закуска изключително полезна за деца и подрастващи.

Закуска